Akutní periproktální abscesy - Šlauf, Petr; Antoš, František; Marx, Josef (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Periproktální záněty související s konečníkem jsou charakteristické rychlým šířením infekce do okolí, což je dáno anatomickými poměry a infekčním agens. Zánět, který začíná jako flegmóna, se ve většině případů rychle ohraničuje a vzniká absces. Až 80–90 % periproktálních abscesů vzniká podle kryptoglandulární teorie na podkladě infekce análních žlázek, ústících do Morgagniho análních krypt v řitním kanálu. Až dvě třetiny abscesů jsou spojeny se vznikem periproktálních píštělí. Periproktální abscesy se rozdělují na marginální a podkožní perianální, submukózní, intersfinkterické, ischiorektální a supralevátorové (pelvirektální). Jejich diagnostika je založena na pečlivém fyzikálním vyšetření, někdy i za pomoci zobrazovacích metod jako počítačové tomografie, nukleární magnetické rezonance a transanální ultrasonografie. Rozhodující pro úspěšnou léčbu periproktálních abscesů je jejich včasná a adekvátní chirurgická drenáž. Adjuvantní antibiotická terapie je nezbytná jen při celkových příznacích sepse a u polymorbidních pacientů s diabetes mellitus, se srdečními chlopenními vadami nebo imunokompromitovaných.
Keywords: Postoperative Period; hnisání; analgezie; priproktální absces; příznaky a symptomy; anální kanál; Policy; klinický obraz nemoci; rektální píštěl; Abscess; infekční nemoci; antibakteriální látky; projímadla; Diagnosis, Differential; Infection Control; Practice Guidelines as Topic; supralevátorový absces; ischiorektální absces; Rectal Fistula; Suppuration; pooperační období; kontinuální vzdělávání lékařů; Anal Canal; postup; kontrola infekce; lidé; Drainage; Wound Healing; Communicable Diseases; Anti-Bacterial Agents; Humans; Laxatives; Anus Diseases; diferenciální diagnóza; Analgesia; Education, Medical, Continuing; Signs and Symptoms; drenáž; nemoci anu; Disease Attributes; absces; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; hojení ran