Poranění anorekta - Šlauf, Petr; Antoš, František; Marx, Josef (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Anální a rektální traumata jsou relativně vzácná (s výjimkou iatrogenních poškození) díky anatomické poloze anorekta. Častěji bývá poraněn řitní kanál vzhledem k jeho povrchnějšímu uložení, ale traumata extraperitoneálního rekta, ačkoliv daleko méně častá, jsou mnohem závažnější a mohou postihovat i okolní orgány. Poranění intraperitoneálního rekta je spojeno s krvácením či perforací vedoucí k peritonitidě a difuzní kontaminaci dutiny břišní. Rozhodujícím faktorem je včasné rozpoznání poranění a tím i včasné zahájení léčby. Prvním krokem v chirurgické léčbě rozsáhlých anorektálních poranění je zástava masivního krvácení a oběhová stabilizace. Cílem chirurgické léčby kromě záchrany života je zamezení vzniku infekce, zachování kontinence a evakuační funkce rekta.
Keywords: Anti-Bacterial Agents; Anal Canal; rektum; Hemorrhage; Rectum; Humans; lidé; Foreign Bodies; Accidents; endoskopie; perineum; Multiple Trauma; rány a poranění; Sexual Behavior; anální kanál; úrazy a nehody; Wounds and Injuries; antibakteriální látky; riziko; polytrauma; Endoscopy; Diagnostic Techniques, Digestive System; cizí tělesa; diagnostické techniky gastrointestinální; Education, Medical, Continuing; krvácení; sexuální chování; Risk; Perineum; kontinuální vzdělávání lékařů