Disekční a koagulační technika – má vliv na výsledky totální tyreoidektomie? - Kocián, Petr; Neumann, Jan; Bavor, Petr; Hoch, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Úvod: Šetrná disekce a dokonalá hemostáza jsou důležitým aspektem totální tyreoidektomie. Standardně se používá monopolární koagulace a podvazy cév, alternativně koagulace bipolární pinzetou. Cílem práce je posoudit, zda kompletní hemostáza bipolární pinzetou bez užití ligatur je k ošetření krvácení bezpečnější a vhodnější než monopolární elektrokoagulace a ligace cév během totální tyreoidektomie. Materiál a metodika: Do studie bylo zařazeno 118 pacientů s onemocněním štítné žlázy, kteří podstoupili totální tyreoidektomii. U 82 pacientů byla použita monopolární elektrokoagulace, u 36 pacientů bipolární pinzeta. U všech pacientů byl prospektivně sledován výskyt pooperačních komplikací spojených s totální tyreoidektomií (pooperační krvácení, obrna zvratného nervu, porucha funkce příštítných tělísek). Doba sledování (operace – poslední kontrola) činila 6 měsíců. Výsledky: Výsledky práce potvrdily u totální tyreoidektomie srovnatelnou bezpečnost užití bipolární pinzety a monopolární elektrokoagulace. Mezi oběma soubory pacientů nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v incidenci jednolivých pooperačních komplikací. Incidence pooperačních komplikací byla v celém souboru srovnatelá s incidencí udávanou v literatuře. Závěr: Použitím bipolární pinzety při totální tyreoidektomii lze dosáhnout stejně efektivní hemostázy jako při koagulaci monopolární pinzetou a podvazy, bez zvýšení rizika ostatních operaci specifických komplikací (obrna zvratného nervu, porucha funkce příštítných tělísek). Výskyt pooperačních komplikací závisí zejména na zkušeností operatéra, charakteru onemocnění štítné žlázy a povahy a rozsahu vlastního chirurgického výkonu.
Keywords: dospělí; elektrokoagulace; Surgical Instruments; mediastinální struma; tyreoidektomie; nemoci štítné žlázy; Female; cévy; Blood Chemical Analysis; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; laryngoskopie; pooperační komplikace; biochemická analýza krve; Electrocoagulation; Treatment Outcome; Goiter, Substernal; Hemostasis, Surgical; Reoperation; reoperace; prospektivní studie; Thyroid Diseases; Postoperative Complications; Recurrent Laryngeal Nerve; Male; Prospective Studies; Aged; předoperační péče; Preoperative Care; nervus laryngeus recurrens; lidé středního věku; Blood Vessels; senioři; mužské pohlaví; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); hemostáza chirurgická; Middle Aged; Thyroidectomy; chirurgické nástroje; Laryngoscopy; Humans