Polytrauma – ošetření skeletálních poranění metodou damage control orthopaedics - Šír, Milan; Pleva, Leopold; Procházka, Václav (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Od roku 1993 se do úrazové chirurgie zavádějí moderní metody léčby těžce poraněných pacientů. Jde o diferencované rychlé postupy léčby poraněného skeletu s cílem zabránit rozvoji těžkého hemoragického šoku a vykrvácení pacienta. Předpokladem zavedení těchto metod je studium zánětlivé odpovědi organismu na úraz. Od roku 2000 byl tento postup nazván damage control orthopaedics. Autoři se zabývají historií této metody, fyziologií těžkého traumatu, výběrem pacientů pro tuto metodu léčby a timingem definitní léčby.
Keywords: Trauma Severity Indices; úrazy a nehody; terapeutická embolizace; Accidents; fraktury kostí; Embolization, Therapeutic; lidé; fixace fraktury; senioři; mužské pohlaví; Randomized Controlled Trials as Topic; Fracture Fixation; polytrauma; ukazatel závažnosti úrazu; Orthopedic Procedures; Female; Adult; Critical Care; ortopedické výkony; randomizované kontrolované studie jako téma; Male; Child; Education, Medical, Continuing; ženské pohlaví; péče o pacienty v kritickém stavu; dospělí; Fractures, Bone; Time; Aged; dítě; Systemic Inflammatory Response Syndrome; Humans; čas; lidé středního věku; Fracture Fixation, Internal; syndrom systémové zánětlivé reakce; Middle Aged; kontinuální vzdělávání lékařů; Multiple Trauma; vnitřní fixace fraktury