Zevní fixace v léčení nitrokloubních zlomenin distální tibie - Veselý, Radek; Suchomel, Radomír; Paša, Libor; Melichar, Ivan; Kužma, J (Úrazová chirurgie, 2013)
Cíl: Předkládaná retrospektivní klinická studie hodnotí metody zevní fixace (ZF) jako definitivní metodu pro léčení závažných vysokoenergetických poranění distálního bérce v Úrazové nemocnici v Brně na Klinice traumatologie LFMU Brno. Autoři sledují dobu hojení a výskyt komplikací. METODIKA: Pacienti se zlomeninami distální tibie typ C2 a C3 podle AO klasifikace byli ošetřeni dvěma typy montáží zevního fixátoru. Hlezno přemosťující a hlezno šetřící. Je sledováno věkové spektrum, doba hojení a klinické hodnocení podle Weberova protokolu. VÝSLEDKY: Soubor tvořilo 34 pacientů. Všechny zlomeniny se zhojily do stavu schopnosti plné zátěže končetiny. Průměrná doba naložení zevního fixátoru byla 14 týdnů. Nejčastější komplikací byla pin tract infekce (13 pacientů). Hlubokou infekci jsme zaznamenali 2krát. Podle Weberova protokolu jsme u zavřených zlomenin zjistili 69 % pacientů s výbornými a dobrými výsledky u skupiny s hlezno šetřícím zevním fixátorem a 61 % pacientů u zlomenin léčených hlezno přemosťujícím ZF. U otevřených zlomenin byly výborné a dobré výsledky u hlezno šetřících fixátorů v 58 % a u hlezno přemosťujících v 53 %. Ve čtyřech případech jsme zaznamenali prodloužené hojení zlomeniny distální metafýzy. K jejich zhojení došlo po sekundární spongioplastice. Ve dvou případech jsme provedli stabilizaci mediální dlahou. ZÁVĚR: Náš soubor potvrdil dobré výsledky při léčení vysokoenergetických zlomenin distální tibie hybridním zevním fixátorem. Výhodou byl nízký výskyt komplikací a možnost brzké rehabilitace. Jeho použití je výhodné při léčení otevřených zlomenin. Zevní fixace je bezpečná metoda vhodná pro definitivní ošetření vysokoenergetických nitrokloubních zlomenin distální tibie.
Keywords: dospělí; externí fixátory; Female; radiografie; Radiography; fibula; Adult; mladý dospělý; ženské pohlaví; Wound Healing; fraktury tibie; Outcome and Process Assessment, Health Care; Fracture Fixation; lidé; Tibial Fractures; Fractures, Open; retrospektivní studie; Fibula; Male; Young Adult; fixace fraktury; hojení ran; otevřené fraktury; lidé středního věku; mužské pohlaví; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Retrospective Studies; Middle Aged; External Fixators; Humans