Molekulárně cytogenetická analýza chromozomových aberací v buňkách nízkostupňových gliomů a její přínos pro klasifikaci nádoru - Lhotská, Halka; Zemanová, Zuzana; Kramář, Filip; Lizcová, Libuše; Svobodová, K; Ransdorfová, Šárka; Bystřická, Dagmar; Krejčík, Zdeněk; Hrabal, Petr; Dohnalová, Alena; Kaiser, Miroslav; Michalová, Kyra (Klinická onkologie, 2014)
Východiska: Nízkostupňové gliomy představují heterogenní skupinu primárních mozkových nádorů. Jejich současná diagnostika je založena hlavně na histologické klasifikaci. S rozvojem molekulární cytogenetiky však bylo objeveno několik markerů umožňujících lépe definovat daný gliomový subtyp. Cílem studie bylo sledovat získané chromozomové aberace v buňkách nízkostupňových gliomů molekulárně cytogenetickými metodami a hledat nové genomové změny, které by mohly souviset s progresí nádoru. Soubor pacientů a metody: Technikami interfázní fluorescenční in situ hybridizace (I‑FISH) a single nucleotide polymorphism (SNP) array jsme vyšetřili vzorky od 41 pacientů s histologicky potvrzenými nízkostupňovými gliomy (19 žen a 22 mužů, medián věku 42 let). Výsledky: Kromě nejčastější známé aberace, tj. kombinované delece krátkých ramen chromozomu 1 a dlouhých ramen chromozomu 19 (u 81,25 % pacientů), jsme u pacientů s oligodendrogliomy detekovali další rekurentní aberace – delece krátkých a/nebo dlouhých ramen chromozomu 4 (25 % nemocných), delece krátkých ramen chromozomu 9 (18,75 % pacientů), delece dlouhých ramen chromozomu 13 a monozomii chromozomu 18 (18,75 % pacientů). U pacientů s astrocytomy jsme často pozorovali deleci krátkých ramen chromozomu 1 (24 % nemocných), amplifikaci dlouhých ramen chromozomu 7 (16 % nemocných), deleci dlouhých ramen chromozomu 13 (20 % nemocných), segmentální uniparentální disomii (UPD) na krátkých ramenech chromozomu 17 (60 % pacientů) a deleci dlouhých ramen chromozomu 19 (28 % nemocných). U jednoho pacienta jsme pozorovali tzv. chromothripsis chromozomu 10. Závěr: V pilotní studii jsme kombinací metod I‑FISH a SNP array detekovali nejen známé chromozomové změny, které jsou typické pro jednotlivé subtypy nádorů, ale také nové nebo méně časté rekurentní aberace. Jejich úlohu v progresi nádorových buněk, stejně jako jejich význam z hlediska klasifikace nízkostupňových gliomů však bude nezbytné ověřit v dalších studiích na větších souborech nemocných.
Keywords: chromozomální delece; dospělí; Statistics as Topic; gliom; Female; interfázní FISH; statistika jako téma; Adult; ženské pohlaví; delece genu; jednonukleotidový polymorfismus; cytogenetické vyšetření; DNA sondy; nádory mozku; lidé; uniparentální disomie; Oligodendroglioma; Pilot Projects; Polymorphism, Single Nucleotide; Cytogenetic Analysis; Uniparental Disomy; pilotní projekty; Glioma; Middle Aged; Male; Astrocytoma; Gene Deletion; chromozomální aberace; Chromosome Deletion; Gene Amplification; Brain Neoplasms; oligodendrogliom; SNP array; lidé středního věku; hybridizace in situ fluorescenční; mužské pohlaví; DNA Probes; In Situ Hybridization, Fluorescence; amplifikace genu; astrocytom; Chromosome Aberrations; Humans