Branchiogenní cysta nosohltanu - Schalek, Petr; Jedlička, Martin; Skutil, Jan; Ciprová, Vanda; Hahn, Aleš (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2014)
Branchiogenní cysta nosohltanu je vzácné onemocnění vznikající nejčastěji ze druhé žaberní štěrbiny. Může být asymptomatická nebo se projevovat příznaky tubární insuficence, pocity plnosti v uchu, dyskomfortem či postnazálním zatékáním sekretu. Diagnostika je založena na typické lokalizaci, zobrazovacím vyšetření a histopatologickém obraze. Léčba tohoto onemocnění spočívá v chirurgické exstirpaci či marsupializaci cysty, přičemž zevní přístupy jsou dnes nahrazovány trans-orální a transnazální endoskopickou marsupializací.
Keywords: branchiom; Magnetic Resonance Imaging; Nasopharyngeal Diseases; marsupializace; Nasal Cavity; cysty nosohltanu; nosní dutina; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; endoskopie; transnazální přístup; nádory hlavy a krku; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Branchioma; žaberní štěrbiny; nemoci nosohltanu; otorinolaryngologické chirurgické výkony; Male; Head and Neck Neoplasms; Endoscopy; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans