Hodnocení zatížení nohy při chůzi v MBT a běžné sportovní obuvi - Jandová, Soňa; Nováková, Kateřina (Česká kinantropologie, 2014)
Předkládaná studie se zabývá hodnocením zatížení nohy při chů zi v bě žné obuvi a v obuvi typu MBT, tedy obuvi nestabilní konstrukce. Pro analýzu rozložení tlaku na úrovni interakce chodidla a stélky byl použit systém Pedar v kombinaci se synchronním videozáznamem krokového cyklu. Měření proběhlo u souboru 10 zdravých žen při chůzi na trenažéru rychlostí 5 a 7 km.h –1 . Sledovali jsme maximální tlak, maximální sílu působící ve vertikálním směru, maximální sílu ve vertikálním směru v oblasti pod patní kostí, trvání kroku a dobu kontaktu s podložkou. Obuv nestabilní konstrukce v námi definovaných podmínkách významně nezměnila distribuci tlaků na podložku v porovnání s běžnou sportovní obuví. V souvislosti se změnou rychlosti chůze se rozložení tlaku na plosce nohy mění. Bylo potvrzeno, že s rostoucí rychlostí roste maximální tlak, vertikální síla i síla pod patní kostí.
Keywords: Heel; zatížení muskuloskeletálního systému; Foot; obuv; Humans; noha (od hlezna dolů); Shoes; chůze; Weight-Bearing; Walking; lidé; pata