Mechanizmy lékové rezistence a nádorové kmenové buňky - Holčáková, Jitka; Nekulová, Marta; Orzol, Paulina; Vojtěšek, Bořivoj (Klinická onkologie, 2014)
Ačkoliv úspěšnost léčby nádorových onemocnění se každoročně zvyšuje, rezistence k léčivům je nadále hlavní příčina úmrtí pacientů s rakovinou. Počáteční léčba často zanechává „zbytkové“ (reziduální) onemocnění, které vede k opětovnému rozvoji nádoru, případně ke ztrátě jeho citlivosti k použité léčbě. Vznik reziduálního onemocnění je ovlivněn přítomností nádorových kmenových buněk (CSCs). Jedná se o malou populaci buněk schopných sebeobnovy a diferenciace. Předpokládá se, že tyto buňky jsou odpovědné za vznik, růst, metastazovaní a udržení nádoru a také za jeho lékovou rezistenci. V poslední době je velká pozornost věnována vývoji terapií zaměřených na eliminaci CSCs a na identifikaci klíčových molekul zapojených do kontroly vlastností charakteristických pro populaci CSCs. Tento článek shrnuje základní poznatky o mechanizmech lékové rezistence ve vztahu k populaci nádorových kmenových buněk.
Keywords: apoptóza; Drug Resistance; nádor iniciující buňky; Integrin beta1; Cell Hypoxia; Apoptosis; Epithelial-Mesenchymal Transition; Membrane Transport Proteins; Neoplasms; nádory; léková rezistence; nádorové mikroprostředí; buněčná adheze; membránové transportní proteiny; lidé; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Cell Adhesion; Neoplastic Stem Cells; Tumor Microenvironment; epitelo-mezenchymální tranzice; antigeny CD29; hypoxie buňky; nádorové kmenové buňky; Humans