Funkční testy pro detekci nádorových kmenových buněk - Škoda, Jan; Neradil, Jakub; Veselská, Renata (Klinická onkologie, 2014)
Nádorové kmenové buňky (cancer stem cells – CSCs) jsou považovány za populaci buněk, která odpovídá za iniciaci a progresi nádoru, účastní se procesu metastazování a je možnou příčinou získané lékové rezistence a rekurence nádorů. CSCs disponují schopností sebeobnovy a mají tumorigenní potenciál. Funkční testy, které umožňují detekovat zmiňované vlastnosti, jsou hlavním nástrojem pro identifikaci nádorových kmenových buněk. Tento článek přináší ucelený přehled in vivo a in vitro metod využívaných pro průkaz CSCs s důrazem na recentně zaváděné techniky detekce CSCs. Mezi nejčastěji prováděné funkční testy patří test tumorigenicity in vivo, testy tvorby sfér (sphere formation assay) a kolonií (colony‑forming unit assay) a rovněž detekce tzv. vedlejší populace (side population). Dále jsou popsány metody zadržování detekční značky (label‑retention assay) a test aktivity aldehyddehydrogenázy.
Keywords: Tumor Cells, Cultured; transplantace nádorů; nádorové sféry; Cell Culture Techniques; kultivační média; Mice; Neoplasm Transplantation; zvířata; Spheroids, Cellular; Culture Media; myši NSG; tumorigenicita; fluoresceiny; Tumor Stem Cell Assay; vedlejší populace buněk; myši inbrední NOD; testy nádorových kmenových buněk; Colony-Forming Units Assay; label-retention assay; nádorové buňky kultivované; tvorba kolonií; aldehyddehydrogenasa; Side-Population Cells; myši; Carcinogenicity Tests; myši SCID; Animals; nádorové kmenové buňky; Fluoresceins; Mice, Inbred NOD; Mice, SCID; Neoplastic Stem Cells; test zadržování detekční značky; testy karcinogenity; analýza kolonii tvořících jednotek; Aldehyde Dehydrogenase; buněčné sféroidy; buněčné kultury