Využití farmingterapie pro léčebné účely - Hlušičková, Tereza; Gardiánová, Ivana (Kontakt (České Budějovice), 2014)
Zvířata působí na člověka od počátků domestikace. Zpočátku byla určena jen jako zdroj obživy, postupem času – zejména pokud jde o psa, ale i jiná zvířata – se z nich stali společníci a pomocníci člověka. Pozitivní interakce mezi člověkem a zvířetem bylo k léčebně rehabilitačním účelům empiricky využíváno již před staletími. V posledních desetiletích dochází k poměrně rychlému rozvoji využití zvířat k léčbě a rehabilitaci lidí s nejrůznějšími handicapy, vznikají nejrůznější studie, dochází kekoordinaci na mezinárodní úrovni, vydávají se jednotné směrnice a doporučení. Přesto zoorehabilitace stále není řadou odborníků přijímána. Pojem zoorehabilitace/terapie a její účinky se dostávají i do povědomí širší laické veřejnosti. Preferují se zejména psi, koně a kočky, ale i další zvířata, která mohou člověku pomáhat. Moderní způsob života bohužel člověka odloučil od přírody a změny životního stylu vedou k narůstajícímu stresu a psychickým i fyzickým problémům. Návrat k přírodě, byť v náhradní formě péče o domácího mazlíčka, kontakt se zvířetem v zooterapii či práce na farmě působí na lidi pozitivně. Farmingterapie je léčebná i preventivní metoda, kterou lze úspěšně využít v rámci výchovy zejména dětí, ale i dospělých, zdravých či sociálně, mentálně i fyzicky handicapovaných. Terapie probíhá prostřednictvím práce v přímém kontaktu se zvířaty, ale jde také o celý proces ošetřování a chovu zvířat různých druhů a plemen. Farmingterapie je považována za jeden z velmi vhodných a účinných prostředků integrace lidí z nejrůznějších důvodů vyloučených ze společnosti.
Keywords: Czech Republic; mladiství; Česká republika; zemědělství; Animal Assisted Therapy; Animal Husbandry; dospělí; dítě; Persons with Disabilities; Agriculture; Humans; pouto mezi člověkem a zvířetem; sociální práce; Adult; Evropa; Rehabilitation, Vocational; psychoterapie; zooterapie; Child, Preschool; Europe; Child; Occupational Therapy; Psychotherapy; postižení; Human-Animal Bond; chov zvířat; Social Work; ergoterapie; předškolní dítě; Adolescent; rehabilitace pracovní; lidé