Hypoglykémia pri non-B-bunkových nádoroch - Mokáň, Marián; Galajda, Peter (Forum diabetologicum, 2014)
Non-B-bunkové nádory sú vzácnou príčinou hypoglykémie. Ide väčšinou o veľké a pomaly rastúce mezenchýmové alebo epitelové nádory produkujúce nadmerné množstvá inzulínu podobného rastového faktoru IGF2 (tzv. IGF2- ómy). Pri non-B-bunkových nádoroch býva prítomná hypoglykémia nalačno spojená so zvýšenými hladinami cel - kového a voľného IGF2, ako aj tzv. „big“ formy IGF2. Dôsledkom supresie bývajú znížené hladiny inzulínu, rasto - vého hormónu a IGF1 a typicky sa zvyšuje pomer IGF2/IGF1. Zvýšené hladiny IGF2 zapríčiňujú hypoglykémiu, ktorú v prípade veľmi veľkých nádorov potenciuje aj zvýšená utilizácia glukózy v nádore. Po úspešnej liečbe primárneho non-B-bunkového nádoru dochádza k vymiznutiu hypoglykémie.
Keywords: Insulin-Like Growth Factor I; insulinu podobný růstový faktor II; Hypoglycemia; Glucocorticoids; Humans; glukokortikoidy; inzulinom; lidé; hypoglykemie; Gastrointestinal Neoplasms; Insulinoma; gastrointestinální nádory; Insulin-Like Growth Factor II; insulinu podobný růstový faktor I