Prevence osteoporózy — to není jen vápník - Suchodolová, Veronika; Matějová, Halina; Brázdová, Zuzana (Výživa a potraviny, 2014)
Osteoporóza je onemocnění označované jako „tichý zloděj kostí" a definované jako systémové metabolické onemocnění kostry charakterizované poruchou mechanické odolnosti kosti a v důsledku toho zvýšeným rizikem zlomenin (nejčastěji zlomeniny těl obratlů, krčku kosti stehenní a tzv. Collesova zlomenina v oblasti zápěstí). Stoupající výskyt osteoporózy je částečně vysvětlován zvyšováním průměrného věku populace, který je současně podporován následky moderního způsobu života. Prevence bývá zaměřována nejčastěji na ženy po menopauze. Jde však o prevenci sekundární. Primární prevence začíná v dětství a dospívání, neboť v tomto období se vytváří kostní tkáň a návyky životního stylu, které kvalitu kostí v průběhu života ovlivňují. Již v roce 1977 Drugay definoval osteoporózu jako dětskou nemoc s geriatrickými následky.
Keywords: dospělí; směrnice jako téma; Physical Exertion; Smoking; Female; Infant; dítě; Adult; ženské pohlaví; kouření; fyziologie výživy; kosti a kostní tkáň; lidé; vitamin D; těhotenství; Osteoporosis; vápník; Proteins; Nutritional Physiological Phenomena; Vitamin D; proteiny; Guidelines as Topic; Calcium; Male; kojenec; Aged; tělesná námaha; Child; senioři; mužské pohlaví; Pregnancy; Bone and Bones; osteoporóza; Humans