Historie ošetřování stomií - Škochová, Dagmar (Sestra (Praha), 2014)
Následující článek mapuje základní historická data v souvislosti s rozvojem medicíny (chirurgie jako samostatného oboru), vzhledem ke snaze lékařů o založení kontinentní stomie. Současně se založením stomie bylo nutné najít též vhodný způsob, jak o stomii správně pečovat. Autorka mapuje péči o stomie a používání stomických pomůcek od 60. let 20. století do současnosti. Výběr a kvalita stomické pomůcky je jedním z podstatných faktorů, které mohou ovlivnit skutečnost, jak moc bude založení stomie limitující pro pacientův dosavadní způsob života.
Keywords: Intestine, Large; lidé; anestezie a analgezie; abdominální operace; Surgical Stomas; historie medicíny; Ostomy; chirurgické stomie; Quality of Life; Self-Help Devices; stomie; Humans; Pain; stomasestra; tlusté střevo; chirurgie; History of Medicine; Anesthesia and Analgesia; Patient Education as Topic; pomůcky pro sebeobsluhu; kvalita života; dějiny lékařství; zavedení chirurgických vývodů; vzdělávání pacientů jako téma; General Surgery; bolest