Plně vstřebatelný lékový koronární stent: kde jsme v roce 2014? - Kočka, Viktor; Toušek, Petr; Lisa, Libor; Buděšínský, Tomáš (Vnitřní lékařství, 2014)
Koronární stenty jsou již dlouhou dobu rutinně používány při většině perkutánních koronárních intervencí. Hrají důležitou pozitivní roli především v prvních několika měsících. Vývoj stentů, jejichž struktura se po této době začne vstřebávat a po několika letech již není v intervenované tepně přítomna, lze nazvat revolučním krokem. Autoři předkládají přehled současné technologie plně vstřebatelných koronárních stentů a prezentují klinické studie a zkušenosti dostupné v roce 2014. Následuje hypotetická debata mezi příznivcem a odpůrcem této nové technologie, ze které je jasně patrné, že definitivní závěry zatím nelze učinit. Závěrem autoři poskytují svůj osobní názor, velmi povzbudivá je zpráva o dobrém klinickém osudu pacientů po implantaci prvních plně vstřebatelných stentů před více než deseti lety.
Keywords: Attitude; Randomized Controlled Trials as Topic; klinické zkoušky jako téma; Clinical Trials as Topic; Coronary Vessels; Cardiac Surgical Procedures; balónková koronární angioplastika; výsledek terapie; ABSORB B; ABSORB A; BIOSOLVE-I; lidé; kardiochirurgické výkony; postoj; koronární angioplastika; DESolve Nx; Treatment Outcome; koronární angiografie; koronární cévy; Humans; Percutaneous Coronary Intervention; Absorb®; Stents; Angioplasty, Balloon, Coronary; randomizované kontrolované studie jako téma; DESolve®; stenty; Dreams®; Coronary Angiography