Nové postupy v léčbě perioperační koagulopatie - Tanaka, Kenichi A; Bader, Stephen O; Görlinger, Klaus (Current Opinion in Anesthesiology, 2014)
V chápání souvislostí vzniku perioperačních poruch koagulace, diagnostických nástrojů a léčebných postupů došlo v posledních letech k významnému rozvoji. K poznání optimálních kombinací, vyváženosti nákladů a bezpečných profilů alogenních transfuzních přípravků a dostupných koncentrátů koagulačních faktorů je však zapotřebí vyvinout další multidisciplinární úsilí.
Keywords: Prothrombin Time; hemostáza; koagulopatie; tromboelastografie; fibrinogen; koncentrát fibrinogenu; lidé; Blood Coagulation Tests; kyselina tranexamová; Humans; perioperační hemostáza; Blood Transfusion; Fibrinogen; Tranexamic Acid; monitorování; Thrombelastography; Blood Coagulation Disorders; koagulační faktory; Intraoperative Complications; protrombinový čas; Blood Coagulation; peroperační komplikace; Blood Coagulation Factors; hemokoagulace; tromboelastometrie; vyšetření krevní srážlivosti; Hemostasis; krevní transfuze; potransfuzní reakce; Transfusion Reaction