Ověření reliability měření překonané vzdálenosti hráčů během utkání v házené pomocí systému Video Manual Motion Tracker 1.0 (vmmt 1.0) - Hůlka, Karel; Bělka, Jan (Česká kinantropologie, 2014)
Vzhledem k intermitentní a acyklické povaze sportovního výkonu hráčů sportovních her je nezbytné kombinovat analýzy vnějšího a vnitřního zatížení pro dobrou deskripci kondičních nároků utkání na hráče. Cílem studie bylo ověření reliability měření překonané vzdálenosti hráčů během utkání v házené pomocí systému Video Manual Motion Tracker 1.0 (VMMT 1.0). Videozáznam utkání pro následné posuzování překonané vzdálenosti hráček házené byl pořízen na utkání nejvyšší české soutěže dívek (n=14) v házené v kategorii U18. Čtyřicet zaškolených posuzovatelů vyhodnocovalo třikrát opakovaně překonanou vzdálenost hráček během utkání pro posouzení relativní a absolutní reliability a 2 posuzovatelé zaznamenávali překonanou vzdálenost padesáti odlišných úseků herního děje sledovaných hráček pro posouzení objektivity. Pro výpočet systematické chyby jsme použili jednofaktorovou analýzu rozptylu, dále vnitrotřídní koeficient korelace pro hodnocení intra-subjektové reliability, Pearsonův koeficient korelace pro posouzení objektivity měření a hodnoty absolutní reliability (standardní chyba měření a Bland-Altmanovy 95% limity shody). Studie prokázala srovnatelně vysokou reliabilitu měření s ostatními využívanými systémy
Keywords: utkání; Adolescent; Software; software; analýza herního výkonu; zatížení; lidé; Efficiency; Female; výkonnost; Sports; mladiství; sporty; ženské pohlaví; házená; Humans