Emočná inteligencia vo vzťahu k situačne-špecifickému zvládaniu - Baumgartner, František; Wirtz, Zuzana (Psychologie a její kontexty, 2013)
Predpokladá sa, že emočná inteligencia (EI) ovplyvňuje proces zvládania záťažových situácií smerom k využívaniu efektívnejších postupov. Uskutočnili sme výskum, v ktorom sme zisťovali vzťah emočnej inteligencie a zvládania v konkrétnych situáciách, a to v súbore žiakov 6. a 7. ročníkov ZŠ (125 detí, 72 dievčat a 53 chlapcov). EI bola meraná ako schopnosť pomocou testu STEU (Situačná skúška emočného porozumenia). Coping bol zisťovaný dotazníkom PBSS(Možnosti správania v situáciách záťaže), ktorý obsahuje popis 6 situácií zo školského a rodinného prostredia a 13 variant copingového správania v týchto situáciách. Výsledky poukazujú na to, že vzťah emočnej inteligencie a zvládania je podmienený situačne, teda líši sa v závislosti od obsahu udalostí a nemá univerzálnu podobu.
Keywords: Emotions; průzkumy a dotazníky; Female; zvládnutí; dospívající; zátěžové situace; Adaptation, Psychological; ženské pohlaví; psychický stres; Surveys and Questionnaires; Adolescent; emoce; lidé; Humans; adaptace psychologická; emoční inteligence; Emotional Intelligence; Male; mladiství; studenti; mužské pohlaví; Stress, Psychological; Students