Vzťahová väzba ako korelát zvládania hádok v romantickom partnerskom vzťahu - Halama, Peter; Mazureková, Jana (Psychologie a její kontexty, 2013)
Príspevok sa zameriava na hľadanie súvislostí medzi štýlmi vzťahovej väzby a stratégiami riešenia hádok v romantických partnerských vzťahoch. Na vzorke 224 respondentov žijúcich v partnerskom vzťahu boli použité metódy Dotazník skúseností v blízkych vzťahoch (ECR- R) a Dotazník vzťahu (RQ) na meranie štýlov vzťahovej väzby ako aj Inventár zvládacích stratégií špeciálne upravený na meranie stratégií používaných pri partnerskej hádke. Výsledky ukázali, že bezpečný štýl vzťahovej väzby koreluje pozitívne s konštruktívnymi stratégiami zvládania hádok ako riešenie problému, kognitívna reštrukturalizácia. Na druhej strane, neisté štýly vzťahovej väzby súvisia viac s nekonštruktívnymi spôsobmi zvládania hádky, ako únik, vyhýbanie sa problému, či hľadanie sociálnej opory u iných ľudí ako partnera. Výsledky prispievajú k chápaniu vzťahovej väzby ako významného faktora v partnerskej komunikácii.
Keywords: průzkumy a dotazníky; Female; Adaptation, Psychological; konflikt (psychologie); vztahová vazba; romantické vztahy; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; zvládání; Spouses; interpersonální vztahy; Conflict, Psychological; lidé; Family Conflict; adaptace psychologická; manželé; Male; hádky; Interpersonal Relations; mužské pohlaví; konflikt v rodině; Humans