Prejavy zníženia sebakontroly v Skúške kontinuitnej asociácie - Marhevská, Gabriela; Lovaš, Ladislav (Psychologie a její kontexty, 2013)
Zámerom práce bolo zistiť, ako sebakontrola ovplyvňuje slovno-asociačnú produkciu. Prezentovaný výskum poskytuje nový pohľad na prejavy sebakontroly. Experimentálna štúdia vychádza zo Silového modelu (Baumeister et al., 1998), ktorý predpokladá, že sebakontrola sa opiera o limitovaný Ego zdroj, ktorý sa vyčerpáva zapájaním sebakontroly (Ego vyčerpanie). Cieľom bolo experimentálne overiť, či sa oslabenie sebakontroly prejaví v slovno-asociačnej produkcii. Bola použitá Skúška kontinuitnej asociácie (Kondáš, 1979). 4 kategóriami ukazovateľov kontinuitnej asociačnej produkcie boli verbálna dynamika, poruchy asociácií, chyby reprodukcie vlastnej asociácie a kategória celkového počtu chýb. Na oslabenie Ego zdroja bola použitá súbežná záťaž a škrtací test. Pri spracovaní bola použitá jednovchodová ANOVA. Výsledky štúdie poukazujú na to, že znížená sebakontrola, navodená úlohou škrtania, zvýšila verbálnu dynamiku. Skúška kontinuitnej asociácie podľa výsledkov evokuje automatické procesy. Ďalšími významnými ukazovateľmi zníženej sebakontroly boli zvýšené perseverácie pri konfliktogénnom slove 'kontrola', chybné reprodukcie konfliktogénneho slova 'výbuch' a celkový ukazovateľ chybovosti na konfliktogénne slová 'výbuch a kontrola'. Výsledky experimentu poukazujú na zvýšenie chybovosti asociačnej produkcie pri oslabení sebakontroly.
Keywords: Social Control, Informal; interní-externí kontrola; Ego; Zkouška kontinuální asociace; testy slovních asociací; sebekontrola; společenská kontrola neformální; Internal-External Control; Self-Control; vyčerpání Ega; ego; Humans; Asociační experiment; slovní asociace; Word Association Tests; Silový model sebekontroly; lidé