Případ monstrózní benigní hyperplazie prostaty - kazuistika - Klečka, Jiří; Klézl, Petr; Nencka, Petr; Mašková, Věra; Grill, Robert (Česká urologie, 2014)
Autoři předkládají kazuistiku 72letého pacienta, u kterého byla provedena otevřená prostatektomie dle Frayer-Fullera pro komplikovanou benigní hyperplazii prostaty, dosahující monstrózních rozměrů, resp. 930 g. Dosud publikovaný případ největšího adenomu pochází z 15. března 2010 z Indie, kdy byl dr. Rajendra Punjabim odstraněn adenom o váze 650 g. Námi prezentovaný případ je jednak medicínskou raritou a jednak světovou raritou aspirující na zápis do Guinnesovy knihy rekordů.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; katetrizace močového měchýře; transuretrální resekce prostaty; laserová terapie; Humans; hyperplazie prostaty; Urinary Catheterization; lasery pevnolátkové; Catheters; Transurethral Resection of Prostate; močový měchýř; katétry; výsledek terapie; lidé; Lower Urinary Tract Symptoms; hospitalizace; Prostatectomy; Prostatic Hyperplasia; Laser Therapy; Hospitalization; Tomography, X-Ray Computed; Urinary Bladder; Treatment Outcome; Lasers, Solid-State; Aged, 80 and over; senioři nad 80 let; Laser Coagulation; prostatektomie; laserová koagulace; symptomy dolních močových cest