Retinopatia prematúrnych detí – terapia II. časť - Prepiaková, Z; Tomčíková, Dana; Kostolná, Barbora; Gerinec, Anton (Česká a slovenská oftalmologie, 2014)
Retinopatia prematúrnych detí (ROP) je potencionálne oslepujúce ochorenie, ktoré postihuje nezrelú sietnicu prematúrnych detí. Autori podávajú súhrnný pohľad indikácií na liečbu ROP a terapeutických možností – štandardnej liečby periférnou abláciou sietnice laserovou koaguláciou a kryopexiou, ako aj použitie off label liečby intravitreálnou aplikáciou anti-VEGF preparátov.
Keywords: oftalmoskopie; Cryosurgery; retinopatie nedonošených; Retinopathy of Prematurity; lidé; Infant, Newborn; Humans; Angiogenesis Inhibitors; Scleral Buckling; novorozenec; lasery; fotokoagulace; kryochirurgie; inhibitory angiogeneze; Light Coagulation; Lasers; novorozenec nedonošený; retina; vitrektomie; Ophthalmoscopy; Retina; Vitrectomy; Infant, Premature; bukláž skléry