CDT toxíny - Čurová, Katarína; Kmeťová, Marta; Siegfried, Leonard (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2014)
Cytoletálne toxíny (cytolethal distending toxins; CDT) sú intracelulárne pôsobiace proteíny, ktoré zasahujú do bunkového cyklu eukaryotických buniek. Sú produkované gramnegatívnymi baktériami, ktoré majú afinitu k mukokutánnym povrchom a môžu sa uplatniť v patogenéze rôznych ochorení u cicavcov. Funkčný toxín sa skladá z troch proteínov: CdtB vstupuje do jadra a svojou nukleázovou aktivitou indukuje fragmentáciu jadra a rozrušenie chromatínu, CdtA a CdtC sú zodpovedné za pripojenie toxínu k povrchu hostiteľskej bunky. Cytotoxický účinok CDT vedie k zastaveniu bunkového cyklu predtým, ako bunka vstúpi do mitózy a k ďalším zmenám (rozšírenie bunky a smrť, apoptóza), ktoré závisia od typu bunky. CDT tak môže pôsobiť ako faktor virulencie u patogénnych baktérií, ktoré ho produkujú a prispievať k iniciácii niektorých ochorení. Zvlášť významné sú zápalové črevné ochorenia vyvolané črevnými baktériami, periodontitída, pri ktorej sa ako etiologický agens uplatňuje Aggregatibacter actinomycetemcomitans, a mäkký vred, ktorého pôvodcom je Haemophilus ducreyi.
Keywords: Periodontitis; Virulence Factors; epitelové buňky; Disease Models, Animal; výzkum; buněčné jádro; Mutagens; bakteriální toxiny; Clinical Laboratory Techniques; lidé; mutageny; nemoci střev; buněčný cyklus; modely nemocí na zvířatech; cytotoxicita imunologická; Cytotoxicity, Immunologic; parodontitida; Chancroid; Mice; Bacterial Toxins; průjem; Cell Proliferation; imunitní systém - jevy; Cell Cycle; proliferace buněk; Epithelial Cells; Humans; Salmonella typhi; myši; Cell Nucleus; Diarrhea; Intestinal Diseases; Haemophilus ducreyi; klinické laboratorní techniky; měkký vřed; Research; faktory virulence; Immune System Phenomena