Zhodnocení významu ready-made spaceru s gentamicinem ve vztahu k bakteriologickým nálezům u pacientů s infekcí kloubní náhrady - Proček, Tomáš; Ryšková, Lenka; Kučera, Tomáš; Šrot, Jaromír; Šponer, Pavel; Gallo, Jiří; Plíšková, Lenka (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2014)
Cíl práce: Periprotetické infekce jsou závažnou komplikací totálních endoprotéz (TEP) kyčelního a kolenního kloubu. Součástí komplexního terapeutického přístupu v rámci dvojdobé reimplantace je použití spacerů (dočasné kloubní náhrady) s obsahem antibiotik. Cílem této práce bylo zhodnotit bakteriologické nálezy u vybraných pacientů s periprotetickou infekcí, u kterých byl použit komerčně připravený spacer s gentamicinem. Materiál a metodika: V letech 2008–2012 byl použit u 24 pacientů při ošetření infekce kloubní náhrady kyčelního nebo kolenního kloubu – v rámci dvojdobé reimplantace – ready-made cementový spacer s gentamicinem. K mikrobiologickému vyšetření byly z první revize odeslány všechny komponenty endoprotézy a vzorky periprotetické tkáně, v druhé době pak spacer a vzorky okolní tkáně. U šesti pacientů se zavedeným spacerem kolenního kloubu byla měřena hladinu gentamicinu v kloubní tekutině. Pacienti byli následně pravidelně sledováni. Výsledky: Výsledkem bakteriologického vyšetření byl kultivační průkaz agens v 22 případech z 24 (92 %). Nejčastěji byly vykultivovány koaguláza-negativní stafylokoky, dále byl izolován Staphylococcus aureus, korynebakteria, anaerobní bakterie a Salmonella Enteritidis, citlivých ke gentamicinu bylo 19 z 25 prokázaných agens (76 %). Kultivační vyšetření spacerů bylo pozitivní u dvou pacientů, vykultivovány byly koaguláza-negativní stafylokoky, v obou případech rezistentní ke gentamicinu. Po dobu sledování (minimálně 2 roky) pacientů nedošlo u žádného z nich k rozvoji další periprotetické infekce. Závěr: Úspěšnost reimplantací TEP kyčelního a kolenního kloubu ve dvojdobém rytmu s užitím ready-made spacerů s gentamicinem byla v našem souboru 100 %, po dobu minimálně dvou let nedošlo v našem souboru pacientů k zaznamenání dalšího periprotetického infektu. Z hodnocení nálezů bakteriologického vyšetření našeho souboru vyplývá, že ready-made spacer s gentamicinem pokrývá pouze 76 % spektra původců. Řešením by bylo použití spaceru nasyceného kombinací vankomycinu a gentamicinu, které by zajistilo antimikrobiální působení vůči všem vykultivovaným agens.
Keywords: chemoprofylaxe; Female; mikrobiální testy citlivosti; Prosthesis Design; Replantation; Arthroplasty, Replacement; protézy - design; ženské pohlaví; DNA bakterií; protetické prostředky; bakteriologické techniky; infekce spojené s protézou; ortopedie; Bacteriological Techniques; replantace; artroplastiky kloubů; polymethylmethakrylát; chirurgie operační; Chemoprevention; lidé; Protein Synthesis Inhibitors; DNA, Bacterial; Bone Cements; Prosthesis-Related Infections; Anti-Bacterial Agents; pooperační komplikace; Aged, 80 and over; kostní cementy; inhibitory syntézy proteinů; Staphylococcus epidermidis; Microbial Sensitivity Tests; debridement; stafylokokové infekce; Postoperative Complications; Male; Orthotic Devices; Aged; Debridement; Occult Blood; Polymethyl Methacrylate; Joint Prosthesis; protézy kloubů; lidé středního věku; senioři nad 80 let; Staphylococcal Infections; senioři; mužské pohlaví; okultní krev; antibakteriální látky; Surgical Procedures, Operative; Middle Aged; Orthopedics; Humans