Recidivující ulcerace u livedo vaskulopatie: úspěšná léčba nízkomolekulárním heparinem - Becker, Arne; Stoffels Weindorf, Maren; Schimming, Tobias; Dissemond, Joachim (Medicína po promoci, 2014)
Anamnéza a klinický nález: U 50leté pacientky se asi před třemi týdny vytvořily velmi bolestivé recidivující ulcerace na obou bércích a na hřbetech nohou. Při klinickém vyšetření byly zjištěny četné bizarně konfigurované nekrózy a ulcerace na lividně erytematózním podkladu, hyperpigmentace a zřetelně vyjádřená bílá atrofie (atrophie blanche). Vyšetření: Přístrojové ani laboratorní vyšetření nepřineslo směrodatné patologické nálezy. Histopatologickým vyšetřením biopsie odebrané z okraje ulcerace bylo potvrzeno podezření na livedo vaskulopatii. Léčba a průběh: Po stanovení diagnózy byla zahájena systémová léčba nízkomolekulárním heparinem. Během několika dní se bolesti podstatně zmírnily a v dalším průběhu došlo během několika týdnů k úplnému zhojení ulcerací, dříve terapeuticky rezistentních. Závěr: U pacientů s terapeuticky rezistentním bércovým vředem je třeba v rámci diferenciální diagnostiky uvážit též vzácné příčiny, jako je např. livedo vaskulopatie, protože různé diagnózy vyžadují různé léčebné postupy. I když dosud neexistují všeobecně přijímané směrnice, systémové podávání nízkomolekulárního heparinu se v současné době jeví jako terapie první volby.
Keywords: diferenciální diagnóza; Leg Ulcer; atrophia blanche; Middle Aged; Biopsy; vředy dolních končetin; recidiva; livedo racemosa; Varicose Ulcer; antikoagulancia; ženské pohlaví; Humans; Recurrence; heparin nízkomolekulární; Anticoagulants; Skin; kapiláry; Skin Diseases, Vascular; bércové vředy; lidé středního věku; Diagnosis, Differential; kožní cévní nemoci; biopsie; Heparin, Low-Molecular-Weight; Capillaries; Female; kůže; lidé