Význam správné komunikace očkování v primární péči – jak na to - Jakubalová, Silvana (Medicína pro praxi, 2014)
Centra očkování a cestovní medicíny dělají dvakrát ročně anketu mezi svými klienty, která se týká jejich názorů a hodnocení péče o klienta v těchto centrech. Z ankety mimo jiné opakovaně vyplynulo, jak moc je pro pacientova rozhodnutí důležitý názor jeho praktického lékaře. Téměř všichni pacienti chtějí od svého praktického lékaře dostávat rady k prevenci nemocí formou individuálních doporučení. Pacienti očekávají, že rozhovory o prevenci budou součástí každé návštěvy u lékaře. Na lékaře jsou proto kladeny stále větší nároky i v oblasti komunikačních dovedností. Každý lékař by měl vést rozhovory o možnostech prevence a umět zvládnout námitky svého pacienta, aniž by měl pacient pocit, že je do něčeho tlačen.
Keywords: primární zdravotní péče; role lékaře; Health Communication; lidé; zdravotnická komunikace; Vaccination; Primary Health Care; postoj ke zdraví; Attitude to Health; Humans; Physician's Role; vakcinace