Kryptogenní CMP a patentní foramen ovale – indikační kritéria intervenčního uzávěru na našem pracovišti - Ostřanský, Jiří; Marek, Dan (Interní medicína pro praxi, 2014)
Otevřené foramen ovale (PFO) je běžným nálezem u zdravých osob, jeho výskyt je vyšší u pacientů s prodělanou kryptogenní mozkovou příhodou. U některých pacientů lze předpokládat roli PFO při jeho vzniku cestou paradoxní embolizace. Pro průkaz PFO a pravolevého zkratu přes síňovou přepážku zůstává zlatým standardem jícnová echokardiografie. Není známo, zda uzávěr PFO je účinný v prevenci recidivy po kryptogenní CMP. Observační studie svědčí pro benefit uzávěru, tři randomizované studie – všeobecně – neprokázaly rozdíl oproti medikamentózní léčbě. Uvádíme naše zkušenosti a indikační kritéria intervenčního uzávěru PFO.
Keywords: dospělí; cévní mozková příhoda; Echocardiography, Transesophageal; inhibitory agregace trombocytů; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Cardiac Catheterization; Clinical Trials as Topic; Foramen Ovale, Patent; klinické zkoušky jako téma; echokardiografie transezofageální; foramen ovale apertum; mužské pohlaví; Stroke; výběr pacientů; echokardiografie; Adult; Adolescent; srdeční katetrizace; výsledek terapie; Secondary Prevention; sekundární prevence; Treatment Outcome; ženské pohlaví; Platelet Aggregation Inhibitors; Female; lidé; mladiství; Male; Patient Selection; Echocardiography