Alarmující výskyt gestačního diabetes mellitus při použití stávajících i nových mezinárodních diagnostických kritérií - Anderlová, Kateřina; Krejčí, Hana; Klusáčková, Pavlína; Moravcová, Milena; Benáková, Hana; Krejčí, Vratislav; Pažízek, A; Haluzík, Martin (Česká gynekologie, 2014)
Cíl studie: Analyzovat výsledky orálního glukózového tolerančního testu (oGTT) u těhotných žen podle současných diagnostických kritérií gestačního diabetes mellitus (GDM) platných v ČR, zjistit vliv hodnocení 60. minuty oGTT na počet žen s diagnostikovaným GDM. Srovnat záchyt GDM při použití stávajících kritérií platných v ČR a nově doporučených kritérií podle IADPSG (International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups). Typ studie: Retrospektivní analýza dat. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha. Metodika: Analyzovali jsme výsledky oGTT u 2565 těhotných žen, provedených v Centrální laboratoři ÚLBLD VFN a 1. LF UK v letech 2008–2012. Vyhodnotili jsme záchyt GDM podle cut-off hodnot v 0. a 120. min(5,6 a 7,7 mmol/l) a v 0., 60. a 120. min (5,6; 8,9 a 7,7 mmol/l). Porovnali jsme výskyt GDM diagnostikovaný na základě stávajících kritérií se záchytem GDM podle IADPSG kritérií (5,1; 10,0 a 8,5 mmol/l). Statistická analýza dat byla provedena pomocí programu GNU PSPP Statistical Analysis Software verze 0.8.0-g0ad9f6. Výsledky: Ve sledovaném souboru bylo podle současných kritérií při hodnocení glykémie v 0. a 120. minutě oGTT diagnostikováno 362 žen s GDM, tj. 14,11 % . Při hodnocení glykémie také v 60. minutě vzrostl záchyt GDM na 571, tj. 22,26 %, žen (p < 0,00). Při použití IADPSG kritérií byl GDM zjištěn u 818 žen, tj. 31,89 % (p = 0,038). Skupiny žen diagnostikovaných podle starých a nových kritérií se překrývají pouze částečně: 503 žen, tj. 19,61 % (resp. 394 žen, tj. 15,36 %, při hodnocení glykémie i v 60. min), mělo GDM podle IAPDSG, ale nikoli podle stávajících kritérií. Naopak 47 žen, tj. 1,83 % (resp. 147 žen, tj. 5,73 % při hodnocení glykémie i v 60. min), mělo GDM podle stávajících kritérií, ale nikoli podle IAPDSG. Závěr: V naší studii byl záchyt GDM při použití mezinárodních kritérií podle IAPDSG vyšší ve srovnání se stávajícími českými kritérii. Přijetí mezinárodních kritérií může pomoci odhalit dosud nesledované ženy s GDM, a tak zlepšit výsledky jejich těhotenství. KLÍČOVÁ SLOVA: gestační diabetes mellitus, orální glukózový toleranční test, oGTT, Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcomes (HAPO) study
Keywords: dospělí; gestační diabetes; Statistics as Topic; glukózový toleranční test; Female; statistika jako téma; Diabetes, Gestational; Adult; ženské pohlaví; Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcomes (HAPO) study; Time Factors; časové faktory; lidé; Blood Glucose; Glucose Tolerance Test; Pregnancy Trimester, First; retrospektivní studie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; krevní glukóza; Retrospective Studies; první trimestr těhotenství; Humans