Karcinom tlustého střeva – zhodnocení komplikací a rizik plánovaných resekčních výkonů - Škrovina, Matěj; Straka, Martin; Holášková, E; Bartoš, Jiří; Migrová, M; Anděl, Petr; Adamčík, Lukáš; Duda, Miloslav; Soumarová, Renata; Selingerová, Iveta (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Úvod: Resekční výkony pro karcinom tlustého střeva jsou zatíženy relativně vysokým počtem komplikací. Cílem práce je na základě retrospektivní analýzy definovat některé z rizikových faktorů. Materiál a metodika: Od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2012 bylo na Chirurgickém oddělení Nemocnice Nový Jičín, a. s., operováno 1093 pacientů s kolorektálním karcinomem. Retrospektivně byl selektován soubor 406 elektivně operovaných nemocných s resekčním výkonem pro karcinom tlustého střeva. Otevřená operace byla vykonána u 158 (38,9 %), laparoskopická u 248 (61,1 %) pacientů. Ve stadiu I bylo operovaných 85 (20,9 %), ve stadiu II 137 (33,8 %), ve stadiu III 110 (27,1%) a ve stadiu IV 74 (18,2 %) pacientů. Pooperační komplikace byly vyhodnoceny za pomoci Clavien-Dindo klasifikace. Výsledky: Komplikace stupně I byly zaznamenány u 34 pacientů (8,4 %), stupně II u 25 (6,2 %), stupně III u 43 (10,6 %), stupně IV u 7 (1,7 %) a stupně V u 8 operovaných (2,0 %). Nejvyšší incidence komplikací byla zaznamenána u resekčních výkonů na levém colon (41,1 %), u otevřených resekcí (39,8 %), u operací trvajících více než 301 min. (50,0 %), u pacientů starších 81 let (41,6 %) a u nejmladšího chirurga s menšími praktickými zkušenostmi (40,6 %). Závěr: Byly potvrzeny rizikové faktory zvýšené incidence pooperačních komplikací, jako jsou typ operačního výkonu a přístup a zkušenost chirurga. Pacienti se zvýšeným rizikem by měli být standardně operováni zkušeným chirurgem s pravidelně vykonávaným vysokým počtem resekčních výkonů.
Keywords: dospělí; nádory rekta; Outcome and Process Assessment, Health Care; pooperační komplikace; Surgical Procedures, Operative; statistika jako téma; střevní nádory; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Adult; Humans; nádory tračníku; příčina smrti; laparoskopie; lidé středního věku; chirurgie operační; Female; prospektivní studie; Middle Aged; Intestinal Neoplasms; Aged; Randomized Controlled Trials as Topic; Male; senioři; Statistics as Topic; Rectal Neoplasms; Laparoscopy; ženské pohlaví; Time Factors; Colonic Neoplasms; časové faktory; Retrospective Studies; senioři nad 80 let; Aged, 80 and over; tlusté střevo; retrospektivní studie; randomizované kontrolované studie jako téma; Prospective Studies; Intestine, Large; Postoperative Complications; lidé; Cause of Death; mužské pohlaví