Srovnání chirurgického bypassu a subintimální rekanalizace v léčbě kritické končetinové ischemie - Fialová, Jana; Utíkal, Petr; Köcher, Martin; Černá, Marie; Indráková, Jarmila; Bachleda, Petr (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Úvod: V léčbě kritické končetinové ischemie (CLI) při uzávěru povrchní stehenní tepny (AFS) je klasickou metodou volby femoropopliteální bypass (FP bypass) pomocí autologní žíly. Vhodnou autologní žílu však nemá až 40 % nemocných. Tito nemocní pak mohou být revaskularizováni buď chirurgicky s využitím protézy, alogenní žíly nebo endovaskulárně – jednou z metod je subintimální rekanalizace (SIR). Materiál a metodika: V naší prospektivní studii jsme se zaměřili na skupinu nemocných s chronickým uzávěrem AFS a s CLI. Nemocní byli léčeni chirurgicky (FP bypass autologní žilou nebo protézou) a endovaskulárně (SIR). Cílem bylo odpovědět, zda může být SIR považován i v této indikaci za metodu volby. V období od ledna 2010 do prosince 2012 bylo provedeno 59 revaskularizací končetin s CLI (Rutherford 5-6), z toho 22 FP bypassů a 37 SIR. Sledovali jsme bezprostřední pooperační průběh, technickou a klinickou úspěšnost a průběh hojení defektů. Výsledky: Ke zhojení došlo u 78,6 % pacientů po FP bypassu autologní žilou, 62,5 % pacientů po FP bypassu protézou a 64,9 % pacientů po SIR (p=0.578). Primární průchodnost skupiny bypassů za pomocí autologní žíly a ePTFE protézy a skupiny SIR byla 78 % pro autologní žílu v 6., 12., 24. a 36. měsíci, resp. 74,5 %, 55 %, 55 % v 6., 12. a 24. měsíci pro ePTFE protézu a 78 %, 60 %, 51,3 % a 50,7 % pro SIR v 6., 12., 24. a 36. měsíci. Nebyl nalezen statisticky významný rozdíl v primární průchodnosti ve skupinách (p=0,625). Závěr: Podle očekávání nejlepší metodou revaskularizace je FP bypass s využitím autologní žíly. FP bypass s využitím protézy a SIR měly podobné výsledky při zaměření na hojení defektů.
Keywords: končetiny; hojení ran; Vascular Surgical Procedures; Tissue and Organ Harvesting; endovaskulární výkony; cévy - implantace protéz; Transplantation, Autologous; Humans; lidé středního věku; Saphenous Vein; vena saphena; Ischemia; Ultrasonography, Doppler; Extremities; Female; Aged; autologní transplantace; Arterial Occlusive Diseases; senioři; arteriální okluzní nemoci; lidé; miniinvazivní chirurgické výkony; Wound Healing; Angioplasty; odběr tkání a orgánů; ženské pohlaví; Male; výkony cévní chirurgie; Middle Aged; Outcome and Process Assessment, Health Care; ischemie; Blood Vessel Prosthesis Implantation; obvazy hydrokoloidní; Endovascular Procedures; mužské pohlaví; angioplastika; prospektivní studie; Minimally Invasive Surgical Procedures; ultrasonografie dopplerovská; Bandages, Hydrocolloid; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Prospective Studies