Toxoplazma a imunodeficience, kazuistika - Obr, Aleš; Papajík, Tomáš; Urbanová, Renata; Indrák, Karel; Buriánková, Eva; Ptáček, Jaroslav (Transfuze a hematologie dnes, 2014)
Popisujeme případ 34letého muže po autologní transplantaci PKB pro DLBCL, který byl asi 4 měsíce po převodu PKB došetřován pro teploty, nárůst velikosti pravé tonzily, zvětšení krčních uzlin, kašel, bolesti v krku, dušnost. Postupně se k potížím přidala i porucha hybnosti pravé horní končetiny, retence moči, došlo k rozvoji organického psychosyndromu s atakami somnolence střídající se s atakami neklidu. Podle provedeného celotělového PET/CT byla FDG akumulována v nepravidelných kondenzacích obou plicních křídel. Kultivační vyšetření z periferní krve i z BAL byla opakovaně negativní. Na MRI mozku byla popsána dvě ložiska hypomyelinizace. Až v punktátu mozkomíšního moku byla prokázána PCR pozitivita prvoka Toxoplazma gondii. Na cílené antitoxoplazmové terapii postupně došlo k zlepšení klinického stavu a vymizení potíží. Nyní, necelých 6 let od autologní transplantace periferních krvetvorných buněk (PKB), přetrvává kompletní remise lymfomu, bez následků proběhlé toxoplazmové infekce.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Magnetic Resonance Imaging; kombinovaná terapie; kombinace léků trimethoprim a sulfamethoxazol; magnetická rezonanční tomografie; krční mandle; Otolaryngology; Humans; Lymphocyte Count; toxoplazmóza; pyrimethamin; antifungální látky; Palatine Tonsil; Neurologic Manifestations; Blood Chemical Analysis; Trimethoprim, Sulfamethoxazole Drug Combination; Toxoplasmosis; dospělí; výsledek terapie; Pyrimethamine; lidé; Immunotherapy; antibakteriální látky; transplantace kmenových buněk; Adult; Spinal Puncture; Immunocompetence; mozkomíšní mok; Toxoplasma; spinální punkce; Anti-Bacterial Agents; Antifungal Agents; difúzní velkobuněčný B-lymfom; antivirové látky; Tomography, X-Ray Computed; Male; Treatment Outcome; polymerázová řetězová reakce; Antiviral Agents; neurologické manifestace; Lymphoma, Large B-Cell, Diffuse; Positron-Emission Tomography; Polymerase Chain Reaction; počet lymfocytů; biochemická analýza krve; Cerebrospinal Fluid; Stem Cell Transplantation; imunoglobulin M; Combined Modality Therapy; mužské pohlaví; imunoterapie; pozitronová emisní tomografie; imunokompetence; Immunoglobulin M; otorinolaryngologie