Vyšetření senzitivity - Vlčková, Eva; Šrotová, Iva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Mezi nejnáročnější součásti klinického neurologického vyšetření patří vyšetření citlivosti vyžadující detailní edukaci pacienta a jeho následnou spolupráci. Při správné metodice vyšetření a jeho exaktním hodnocení lze často odhalit i diskrétní poruchy citlivosti, kterých si pacient nemusí být vědom nebo není schopen je validně popsat. Našim cílem je podat přehled nejčastěji používaných metod vyšetření běžně hodnocených senzitivních a algických modalit (taktilní, vibrační a termické čití, termoalgické čití, hodnocení hluboké tlakové bolesti a dále mechanická algická citlivost a hodnocení dynamické mechanické alodynie), včetně interpretace jejich nálezů a využitelných normativních dat (pokud jsou dostupná), a to od nejjednodušších kvalitativních a semikvantitativních metod po složitější metody kvantitativní. Kvalitativní či semikvantitativní metody jsou v běžné klinické praxi využívány podstatně častěji. Jejich výhodou je rychlost a metodická nenáročnost testování a široká dostupnost používaných pomůcek. Nevýhodou je naopak skutečnost, že poskytují pouze orientační informaci o citlivosti pro danou modalitu a spolehlivě detekují většinou až pokročilé poruchy senzitivity. Absence kvantifikace limituje možnosti těchto metod v longitudinálním sledování pacientů i při srovnání nálezů mezi pacienty či jejich skupinami. Kvantitativní metody souhrnně označované termínem kvantitativní testování senzitivity (Quantitative Sensory Testing, QST) jsou časově a metodicky náročnější a vyžadují použití specializovaných pomůcek. Jejich předností jsou kvantifikované výstupy s lepší diagnostickou validitou, které potenciálně diagnostikují i klinicky méně vyjádřené abnormity a jsou lépe využitelné např. pro longitudinální sledování. Tyto metody se častěji uplatňují v klinických studiích a jsou nezastupitelné v diagnostice neuropatie tenkých vláken.
Keywords: diagnostické techniky neurologické; lidské tělo; kožní testy; Sensory Thresholds; bolest; Pain; práh bolesti; Sensation Disorders; tlak; nervová vlákna; Human Body; Equipment and Supplies; hluboká citlivost; mladý dospělý; senzorické prahy; lidé; tlaková kožní citlivost; Reproducibility of Results; Vibration; senioři; Nervous System Diseases; Diagnostic Techniques, Neurological; termoalgická kožní citlivost; Pressure; Skin Tests; termická kožní citlivost; Female; Adult; nemoci nervového systému; reprodukovatelnost výsledků; zdravotnické prostředky; taktilní citlivost; věkové faktory; Age Factors; ženské pohlaví; dospělí; Young Adult; Proprioception; algická citlivost; Pain Threshold; Aged; Nerve Fibers; Humans; propriocepce; lidé středního věku; vibrace; Middle Aged; poruchy senzitivity