Anaplastické oligodendrogliomy – nadešel čas pro personalizovanou medicínu? - Polívka, Jiří; Polívka, Jiří; Rohan, Vladimír; Přibáň, Vladimír (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Oligodendrogliomy patří k vzácným, avšak nejlépe prozkoumaným nádorům v neuroonkologii. Již dlouho je známa jejich větší senzitivita na radioterapii a chemoterapii ve srovnání s ostatními gliomy. Specifickým nálezem je častá přítomnost chromozomální kodelece 1p/19q. Teprve výsledky dlouhodobého sledování nemocných ve dvou zásadních klinických studiích fáze III – RTOG 9402 a EORTC 26951 prokázaly příznivý účinek kombinované onkologické léčby radioterapie a chemoterapie v kombinaci prokarbazin, lomustin‑CCNU a vinkristin (PCV) u nemocných s anaplastickým oligodendrogliomem a anaplastickým oligoastrocytomem s 1p/19q kodelecí. Přítomnost kodelece 1p/19q je důležitým diagnostickým, pozitivním prognostickým a silným prediktivním biomarkerem oligodendrogliomů. Diskutuje se o dalších molekulárně genetických charakteristikách oligodendrogliomů – mutaci metabolického enzymu Izocitrát dehydrogenázy 1 a 2 (IDH 1/2), metylaci promotoru genu pro O‑6–metylguanin‑metyltransferázu (MGMT), hypermetylačním stavu ostrůvků cytozin‑guanin nádorového genomu (G‑CIMP) a možnosti léčby těchto nádorů. Uvedeny jsou aktuální poznatky optimálního managementu anaplastických oligodendrogliomů respektující zásady personalizované medicíny.
Keywords: mutace; DNA modifikační methylasy; Randomized Controlled Trials as Topic; Nervous System Neoplasms; Antineoplastic Agents, Alkylating; kombinovaná terapie; výsledek terapie; lidské chromozomy, pár 19; delece genu; Radiotherapy, High-Energy; lidé; Oligodendroglioma; Vincristine; staging nádorů; Glutarates; klinické zkoušky, fáze III jako téma; přežití; enzymy opravy DNA; Mutation; Treatment Outcome; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; molekulární biologie; glutaráty; DNA Repair Enzymes; prognóza; Dacarbazine; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Isocitrate Dehydrogenase; lidské chromozomy, pár 1; Chromosomes, Human, Pair 1; Humans; vysokoenergetická radioterapie; nádory nervového systému; retrospektivní studie; Procarbazine; Gene Deletion; nádorové biomarkery; lomustin; Molecular Biology; Combined Modality Therapy; EORTC 26951; oligodendrogliom; randomizované kontrolované studie jako téma; Prognosis; Clinical Trials, Phase III as Topic; Lomustine; Survival; isocitrátdehydrogenasa; Biomarkers, Tumor; DNA Modification Methylases; Chromosomes, Human, Pair 19; dakarbazin; Retrospective Studies; alkylační protinádorové látky; Neoplasm Staging; prokarbazin; RTOG 9402; vinkristin