Rozdíly v postižení prostorové orientace u demencí neurodegenerativní etiologie - Cerman, Jiří; Laczó, Jan; Vyhnálek, Martin; Vlček, Kamil; Lerch, Ondřej; Sheardová, Kateřina; Hort, Jakub (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Pro pacienty s demencí je charakteristická porucha soběstačnosti v důsledku postižení více kognitivních domén zahrnujících i prostorovou orientaci, která se dělí na tři základní komponenty závisející na odlišných mozkových strukturách: orientaci podle blízké značky, orientaci podle výchozí pozice těla a orientaci podle vzdálené značky. Cílem této studie bylo porovnat rozdíly v postižení těchto tří základních komponent prostorové orientace u nejčastějších demencí neurodegenerativní etiologie. Studie se zúčastnilo celkem 78 pacientů s degenerativními demencemi různé etiologie: s Alzheimerovou chorobou (n = 61), frontotemporální lobární degenerací (n = 9) a demencí s Lewyho tělísky (n = 8). Pacienti byli vyšetřeni v experimentálním zařízení Blue Velvet Arena, které umožňuje měřit výkon v každé ze tří základních komponent prostorové orientace, a následně byly jejich výsledky v jednotlivých testech vzájemně porovnávány. V testu orientace podle blízké orientační značky měla skupina pacientů s frontotemporální lobární degenerací lepší výkon než skupina s Alzheimerovou chorobou (p = 0,03) a demencí s Lewyho tělísky (p = 0,006). V testu orientace podle výchozí pozice měla skupina s demencí s Lewyho tělísky horší výkon než skupina s Alzheimerovou chorobou (p = 0,012) a pacienti s frontotemporální lobární degenerací (p = 0,012). V testu orientace podle vzdálené orientační značky jsme mezi skupinami nenalezli signifikatní rozdíly (p = 0,069). Naše výsledky ukazují nejmírnější postižení prostorové orientace u pacientů s frontotemporální lobární degenerací a nejvýraznější u pacientů s demencí s Lewyho tělísky. V postižení prostorové orientace u pacientů s Alzheimerovou chorobou, frontotemporální lobární degenerací a demencí s Lewyho tělísky existují specifické rozdíly, které lze změřit v experimentálním zařízení Blue Velvet Arena.
Keywords: mozek; Humans; demence; neurodegenerativní nemoci; Space Perception; výběr pacientů; demence s Lewyho tělísky; prostorové chování; Patient Selection; Female; Lewy Body Disease; Aged; senioři; lidé; Alzheimer Disease; Alzheimerova nemoc; Educational Status; ženské pohlaví; Male; Brain; Psychomotor Performance; Dementia; Aged, 80 and over; neuropsychologie; Statistics as Topic; frontotemporální lobární degenerace; stupeň vzdělání; senioři nad 80 let; Frontotemporal Lobar Degeneration; Neurodegenerative Diseases; Spatial Behavior; mužské pohlaví; statistika jako téma; Neuropsychology; psychomotorický výkon; vnímání prostoru