CSWS a SIADH asociované s ochoreniami CNS - Gurčík, Ladislav (Neurologie pro praxi, 2014)
U neurologicky chorého pacienta sa občas možno stretnúť s poruchou bilancie vody a sodíka bez zjavného pridruženého ochorenia iných vnútorných orgánov. Pri neurologických chorobách dochádza k takýmto poruchám následkom centrálne podmienenej dysregulácie vylučovania vody a sodíka obličkami s rozvojom hypoosmolárnej hyponatrémie. Najčastejšími príčinami tejto poruchy býva syndróm cerebrálne podmienenej straty soli (CSWS) a syndróm neadekvátnej sekrécie antidiuretického hormónu (SIADH). Z prognostického hľadiska je veľmi dôležité tieto dve entity rozpoznať a správne liečiť. Pre prítomnosť CSWS svedčí negatívna bilancia solí, hypovolémia a dobrá terapeutická odpoveď na doplnenie chýbajúcich tekutín a solí, naproti tomu pacienti so SIADH sú hyper- alebo euvolemickí a v terapii je na prvom mieste reštrikcia príjmu tekutín.
Keywords: natriuretické peptidy; diferenciální diagnóza; Sodium; Central Nervous System Diseases; Inappropriate ADH Syndrome; lidé; syndrom nepřiměřené sekrece ADH; Water-Electrolyte Imbalance; vodní a elektrolytová nerovnováha; vasopresiny; Vasopressins; Hyponatremia; mozek; Diagnosis, Differential; Natriuretic Peptides; sodík; hyponatremie; Brain; nemoci centrálního nervového systému; Syndrome; hypoosmolární hypervolemická hyponatrémie; hypoosmolární hypovolemická hyponatrémie; syndrom; Humans