Originály, generika a generická substituce - Suchopár, Josef (Alergie (Praha, Print), 2014)
Generická a originální léčiva jsou ve všech evropských zemích velice rozšířena. Originální léčiva přinášejí inovace a nové možnosti terapie. Generická léčiva přinášejí možnosti léčení vyššího počtu pacientů díky nižší ceně. Vzájemná koexistence obou skupin léčiv je důležitá zejména pro veřejné zdravotnické rozpočty. S identifikací, která léčiva jsou generiky, může však být v některých zemích problém, neboť není snadné získat příslušné informace. Přesto však jsou léčiva obsahující totožnou léčivou látku v dané síle a v obdobné lékové formě substituována. I v případě, že jsou příslušná léčiva orginálem a generikem, je třeba opatrnosti při jejich substituci, zejména jedná-li se o léčiva obsahující léčivou látku problémovou z hlediska farmakokinetických vlastností a současně s úzkým terapeutickým oknem.
Keywords: Česká republika; lidé; generika; lékové předpisy; náhrada léků; terapeutická ekvivalence; Drug Approval; schvalování léčiv; Czech Republic; Therapeutic Equivalency; Drug Substitution; Drugs, Generic; Drug Prescriptions; Humans