Vzťahová väzba v kontexte rizikového užívania alkoholu, nelegálnych drog a interpersonálnych problémov - Wolt, Richard; Halama, Peter (Adiktologie, 2014)
VÝCHODISKÁ: Štúdia vychádza zo súčasného konceptu dospelej vzťahovej väzby, ktorá vníma osobnú vzťahovú väzbu ako významný faktor dospelého správania a prežívania, najmä v interpersonálnych vzťahoch, a tiež rizikového správania. CIELE: Cieľom štúdie bolo zistiť súvislosti medzi vzťahovou väzbou a rizikovým užívaním alkoholu a nelegálnych drog ako aj s úrovŕiou interpersonálnych problémov. METÓDY: V štúdii bol použitý korelačný dizajn a použité boli: Dotazník škály vzťahov na meranie vzťahovej väzby. Inventár interpersonálnych problémov na meranie úrovne interpersonálnych problémov, MAST a DAST na meranie rizikového užívania alkoholu a drog. SÚBOR: 184 vysokoškolských študentov s priemerným vekom 20,96 roka, z toho 53 mužov s priemerným vekom 21,52 roka a 131 žien s priemerným vekom 20,73 roka. VÝSLEDKY: Výsledky potvrdili, že rizikové užívanie nelegálnych drog koreluje negatívne s bezpečnou vzťahovou väzbou a pozitívne s neistou vzťahovou väzbou, na pozadí ktorej stojí bojazlivý a zaoberajúci sa štýl vzťahovej väzby. Vo vzťahu k užívaniu alkoholu sa súvislosť potvrdila s odmietavým vzťahovým štýlom vzťahovej väzby u mužov a u žien so zaoberajúcim sa štýlom vzťahovej väzby. Výsledky tiež potvrdili, že bezpečná vzťahová väzba súvisí s menšou mierou interpersonálnych problémov. Taktiež sa potvrdilo, že interpersonálne problémy súvisia s vyššou Tiierou užívania nelegálnych drog. ZÁVERY: Vzťahová väzba aj miera interpersonálnych problémov sú signifikantným prediktorom rizikového užívania nelegálnych drog ako aj alkoholu.
Keywords: nebezpečné chování; Binge Drinking; průzkumy a dotazníky; Uncertainty; Personality Tests; Female; vztahová vazba; mladý dospělý; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; interpersonální vztahy; Slovakia; lidé; nejistota; nárazové pití alkoholu; Humans; Male; Dangerous Behavior; Young Adult; Alcohol-Related Disorders; osobnostní testy; Substance-Related Disorders; Universities; Slovenská republika; Interpersonal Relations; studenti; mužské pohlaví; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; poruchy způsobené alkoholem; univerzity; Students