Univerzitní basketbal v kontextu globalizace sportu - Sekot, Aleš; Pětivlas, Tomáš (Studia Sportiva, 2014)
K významným rysům soudobého vrcholového výkonnostního sportu a sportu obecně patří jeho globalizační povaha. Dnešní postavení zejména elitního sportu v světovém kontextu je navíc stále zřetelněji modelováno s globalizací těsně spjatou sportovní migrací, založenou na procesu hledání co nejvýhodnějšího postavení na scéně sportu nejenom v rámci jednotlivých zemí, ale i kontinentů. Systém globální sportovní migrace ve svých důsledcích působí nejen na samotné sportovce, ale i na hostující a „dárcovské“ země, sportovní ligy, soutěže a na sport samotný. A v případě každého subjektu existují jak pozitivní, tak i stinné stránky, neodolatelné perspektivy i zklamání. Nejlepší basketbaloví hráči světa tak přicházejí do americké NBA, která využívá zahraničních talentů, do prostředí nejvyšší soutěžní kvality budované v tvrdém konkurenčním prostředí. Přitom není pochyb, že právě americký vrcholový basketbal významně akceleroval globalizaci na půdě sportu: jednak mediální popularitou, a zejména pak sportovní mobilitou na půdě vrcholových ligových soutěží. Jednou z možností pro evropské hráče, jak být součástí tohoto atraktivního kariérního systému, je stát se v rámci studia na některé z amerických vysokých škol hráčem univerzitní americké soutěže NCAA (National Collegiate Athletic Association). Tato jedinečná příležitost byla v letošním roce nabídnuta i dvěma brněnským odchovancům, kteří tak dostali na základě přísného výběru možnost věnovat se v souladu s principy amatérizmu zároveň studiu i vrcholovému sportu.
Keywords: Internationality; mezinárodní spolupráce; internacionalita; mezinárodní vzdělávací výměna; International Educational Exchange; úspěšnost; studium vysokoškolské; Achievement; lidé; United States; Sports; Humans; Basketball; Spojené státy americké; Universities; basketbal; univerzity; International Cooperation; Education, Graduate; sporty