Psychoterapie a neurověda – znovu se vynořující se dialog - Drozdová, Kristýna (Psychoterapie (Brno), 2014)
Dialog mezi neurovědou a psychoterapií je novým, oboustranně podnětným předmětem zájmu rostoucího počtu vědců. Neurověda má potenciál obohatit psychoterapii aktuálními biologickými poznatky, týkajícími se především všeobecného i specifického mechanismu účinku psychoterapie. Psychoterapeutický a fenomenologický pohled nedovoluje neurovědě zaujmout jednostranně biologizující redukcionistický přístup a upozorňuje na jedinečnost vnitřních prožitků a setkání během psychoterapeutického sezení. Článek poukazuje na význam plasticity, reprezentační a rekonstrukčních schopnosti mozku, komplexity a schopnosti integrace pro psychoterapii. Psychoterapie má potenciál významně měnit strukturu a funkci mozku. Pod vlivem neurovědy se formuluje nové, vědecky korektnější pojetí nevědomých procesů, využití kognitivních schopností jedince i problematika raných vztahů matky a dítěte. Tato témata poukazují na nutnost dalšího výzkumu v psychoterapii s využitím zobrazovacích metod i teoretického aparátu neurověd.
Keywords: mezioborová komunikace; psychologické jevy a procesy; neurovědy; lidé; psychoterapie; mozek; Central Nervous System; synaptická plasticita; Neurosciences; reprezentační schopnost mozku; Brain; Psychological Phenomena; neuroplasticita; Psychotherapy; Interdisciplinary Communication; rekonstrukční schopnost mozku; Neuronal Plasticity; centrální nervový systém; Humans