Pozitivní význam deprese - Preiss, Marek; Mikoláš, Pavol; Bartošková, Magdalena (Psychoterapie (Brno), 2014)
Autoři článku představují nejdůležitější závěry rozsáhlé studie Andrewse a Thomsona (2009), která se zaměřuje zkoumání problematiky pozitivního významu deprese pro kongitivní funkce (tzv. ruminační teorie). Prezentují evoluční názory na význam depresivního onemocnění a v neposlední řadě též citují další experimentální práce navazující na původní práci (Andrews a Thomson, 2009). Na základě poznatků z uvedených studií autoři shrnují agrumentaci směřovanou do oblasti psychoterapeutické praxe: 1. v moderní době často potlačujeme depresivní příznaky, aniž bychom „řešili“ problém, který depresi spustil; 2. cílem terapie je mimo jiné také snaha o navrácení zdravé schopnosti prožívat smutek; 3. vhodnou kontrolní osobou v hodnocení úspěšnosti terapeutické intervence (psychoterapeutické nebo psychofarmakologické) není zdravý dobrovolník, ale dobrovolník „zdravě“ truchlící.
Keywords: prefrontální mozková kůra; deprese; analyticko-ruminační teorie; Signs and Symptoms; Prefrontal Cortex; zármutek; prefrontální kortex; Affect; Grief; Psychotherapy; psychoterapie; příznaky a symptomy; Depression; ruminační teorie; afekt