Mobbing – vážné potíže v pracovním soužití s důrazem na problémy ve zdravotnickém prostředí - Harsa, Pavel; Macák, Marek; Kertészová, Dana; Chrenková, Pavlína; Michalec, Jiří; Nechanická, Nina; Krupníková, Hana; Bačkovská, Stanislava; Ptáček, Radek; Žukov, Ilja (Psychiatrie pro praxi, 2014)
Článek pojednává o současných projevech mobbingu ve společnosti s důrazem na oblast zdravotnictví. Autoři ve svém přehledu shrnují a popisují jednotlivé projevy agrese, šikany, mobbingu i bossingu v pracovních kolektivech. Upozorňují na nebezpečnost a na narůstající výskyt těchto jevů ve společnosti, což stručně dokumentují z několika výzkumných projektů. Zabývají se tím, kdo je označován za původce mobbingu, kdo je obětí, jak tyto formy nevhodného chování probíhají, jak jim lze předcházet a jak tyto situace řešit.
Keywords: Social Behavior; Interprofessional Relations; Workplace; bossing; Interpersonal Relations; interprofesionální vztahy; mobbing; Social Behavior Disorders; Adult; interpersonální vztahy; dospělí; poruchy sociálního chování; Conflict, Psychological; lidé; Humans; Bullying; zdravotnické prostředí; sociální chování; konflikt (psychologie); Aggression; šikana; agrese; pracoviště