Komorbidity a chronická obštrukčná choroba pľúc - Benčová, Alica; Antošová, M; Kocan, Ivan; Rozborilová, Eva (Studia pneumologica et phtiseologica, 2014)
Úvod: Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) má vo svete aj u nás vzostupný trend výskytu. Predstavuje závažný problém pre svoju stále stúpajúcu prevalenciu, morbiditu, mortalitu a vysoké náklady na liečbu. CHOCHP je multikomponentné ochorenie, ktoré je spájané s viacerými extrapulmonálnymi prejavmi, ktoré vytvárajú podmienky pre vznik komorbidít. Metodika: V práci sme sa venovali retrospektívnej monocentrickej štúdii, v ktorej sme analyzovali komorbidity u pacientov s diagnózou CHOCHP, ktorí boli hospitalizovaní na Klinike pneumológie a ftizeológie JLF UK a UNM v Martine v priebehu rokov 2007–2011. Dáta sme triedili podľa prevalencie postihnutia jednotlivých orgánových systémov a štádia GOLD. Zistené výsledky sme porovnali s podobnými štúdiami vo svete. Výsledky: V sledovanom súbore sa nachádzalo 994 pacientov. Najväčší rozdiel medzi pohlaviami mali muskuloskeletálne ochorenia, za nimi nasledovali psychiatrické ochorenia v neprospech žien a ochorenia GIT-u v neprospech mužov. Výsledky a roztriedenie jednotlivých štádií a komorbidít sme analyzovali v absolútnych číslach a percentách a štatisticky vyhodnotili. Výsledky sme zaznamenali v grafoch a tabuľkách. Záver: Vyhodnotením súboru sme zistili, že najčastejšou komorbiditou u pacientov s CHOCHP v našom sledovanom súbore boli kardiálne ochorenia, ktoré mali dvojnásobne vyššiu prevalenciu ako vo svete.
Keywords: Respiratory Tract Infections; Comorbidity; retrospektivní studie; obstrukční spánková apnoe; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; Osteoporosis; Anemia; prevalence; muskuloskeletální nemoci; Musculoskeletal Diseases; Diabetes Mellitus, Type 2; infekce dýchací soustavy; Sleep Apnea, Obstructive; metabolický syndrom; osteoporóza; depresivní poruchy; gastrointestinální nemoci; diabetes mellitus 2. typu; Metabolic Syndrome; komorbidita; kardiovaskulární nemoci; lidé; anemie; Humans; Prevalence; chronická obstrukční plicní nemoc; Gastrointestinal Diseases; Cardiovascular Diseases; Retrospective Studies; Depressive Disorder