Formulácia benzetóniumchloridu do gélov - Čižmárik, Jozef; Vitková, Zuzana; Herdová, Petra; Kodadová, Alexandra; Vími, Daniel (Česká a slovenská farmacie, 2014)
Predmetom tejto štúdie bolo pripraviť gély s antimikrobiálnym účinkom. Vo funkcii liečiva bola použitá kvartérna amóniová soľ – benzetóniumchlorid v koncentrácii 0,01–0,5 % (m/m). Vo funkcii humektantu bol použitý propylénglykol v 5 % a 10 % (m/m) koncentrácii. Na prípravu gélov boli použité dva typy katiónových polymérov – chitosan a hydroxyetylcelulóza, v rovnakej koncentrácii 2,5 % (m/m). V práci sa hodnotili tokové vlastnosti pripravených gélov, ich reologické parametre a pH gélov. Na základe vyhodnotenia dosiahnutých výsledkov boli vyhodnotené vzorky optimálneho zloženia pre gél na báze CHIT a HEC: 2,5 % (m/m) CHIT+ 0,05 % (m/m) BZCl+ 10 % (m/m) PG; 2,5 % (m/m) HEC+ 0,05 % (m/m) BZCl+ 5 % (m/m) PG. Kľúčové slová: benzetóniumchlórid • chitosan • hydroxyetylcelulóza • tokové vlastnosti.
Keywords: Disinfectants; Anti-Infective Agents, Local; Hydrogen-Ion Concentration; dezinficiencia; antiinfekční látky lokální; Rheology; chitosan; Hydrogels; Chitosan; propylenglykol; Benzethonium; příprava léků; celulosa; reologie; Propylene Glycol; hydrogely; viskozita; benzethonium; Drug Compounding; koncentrace vodíkových iontů; Cellulose; Viscosity