Vliv formulačních a procesních proměnných na vlastnosti chitosanových mikrosfér připravených vnější iontovou gelací - Kubánková, Romana; Vysloužil, Jakub; Kejdušová, Martina; Vetchý, David; Dvořáčková, Kateřina (Česká a slovenská farmacie, 2014)
Cílem experimentální studie bylo optimalizovat přípravu mikrosfér z vysokoviskozitního chitosanu metodou vnější iontové gelace a zhodnotit vybrané aspekty jejich přípravy. U mikročástic bez léčiva byla formulační proměnnou koncentrace chitosanových disperzí, procesní proměnnou pak byla poloha přístroje (horizontální vs. vertikální) pro jejich extruzi. Na základě výsledků sféricity a velikosti připravených mikročástic byly vybrány tři koncentrace disperzí, které se použily pro enkapsulaci modelového léčiva 5-aminosalicylové kyseliny (5-ASA) metodou využívající horizontální polohu přístroje pro extruzi, která byla vyhodnocena jako optimální. U mikročástic s léčivem byly sledovanými proměnnými koncentrace chitosanu a složení tvrdícího roztoku (10% tripolyfosfát sodný (TPP) vs. 10% TPP s obsahem léčiva). Bylo zjištěno, že u připravených mikrosfér se s vzrůstající koncentrací chitosanu zvyšoval jejich ekvivalentní průměr, sféricita byla srovnatelná. Vzorky, při jejichž přípravě bylo léčivo přítomno jak v disperzi chitosanu, tak i v tvrdící lázni, měly vyšší obsah léčiva a menší ekvivalentní průměr a vykazovaly rychlejší uvolňování léčiva v podmínkách in vitro v porovnání se vzorky, u kterých bylo léčivo zapracováno pouze do disperze chitosanu. Klíčová slova: mikročástice • vnější iontová gelace • chitosan • formulační a procesní parametry • disoluční profil
Keywords: Solubility; Dosage Forms; velikost částic; Microscopy; lékové transportní systémy; Hydrogen-Ion Concentration; Drug Carriers; koncentrace vodíkových iontů; mikročástice; povrchové vlastnosti; Technology, Pharmaceutical; rozpustnost; chitosan; bobtnavost; mikroskopie; mesalamin; disoluční profil; lékové formy; Drug Delivery Systems; Surface Properties; farmaceutická technologie; Particle Size; Mesalamine; Structure-Activity Relationship; stereoskopická mikroskopie; vnější iontová gelace; tvrdící roztok; Chitosan; nosiče léků; vztahy mezi strukturou a aktivitou