Akupunktura v léčbě symptomů onkologického onemocnění v západním světě - Dymáčková, Radana; Sláma, Ondřej (Klinická onkologie, 2014)
Akupunktura je jednou z metod tradiční čínské medicíny (traditional Chinese medicine – TCM). V Asii jsou postupy TCM u onkologických pacientů používány v kombinaci s klasickou medicínou poměrně často. Postavení TCM v rámci hlavního proudu medicíny v Evropě a Severní Americe není jasně stanovené. V posledních letech proběhlo několik studií, které měly za úkol vědecky ověřit účinnost akupunktury v léčbě některých symptomů nádorového onemocnění a nežádoucích účinků onkologické léčby. Výsledky naznačují možnost léčebného efektu akupunktury u bolesti, nevolnosti, zvracení a xerostomie. Mezinárodní společnost integrativní onkologie formulovala i rámcová doporučení pro užití metod TCM u onkologických pacientů. V této oblasti je stále velký prostor pro další studie, které by mohly akupunktuře pomoci stát se významnou terapeutickou metodou i v našich podmínkách.
Keywords: tradiční čínská medicína; akupunkturní terapie; Acupuncture; Nausea; nádory; lidé; zvracení; nauzea; Acupuncture Therapy; lékařská onkologie; Neoplasms; Vomiting; Medicine, Chinese Traditional; Humans; akupunktura; Medical Oncology; Pain; bolest