Včasný invazívny verzus včasný konzervatívny manažment pacientov s akútnym infarktom myokardu bez elevácie segmentu st - Margóczy, Roman; Hudec, Martin; Forgon, Tomáš; Trenčan, Milan (Kardiológia pre prax, 2014)
Pacienti s NSTEMI tvoria heterogénnu skupinu s rôznym stupňom rizika. Krátkodobá mortalita je nižšia ako pri STEMI, ročná je však dvojnásobná. Stratifikácia rizika je dôležitá na stanovenie správneho terapeutického postupu. Z mnohých skórovacích systémov ischemického rizika je najpoužívanejší GRACE. Ukazovatele najvyššieho rizika sú najmä recidivujúca stenokardia, elektrická a hemodynamická nestabilita, vyžadujúce urgentný invazívny postup. Nekomplikovaný priebeh NSTEMI (najnižšie riziko) je možné manažovať iniciálne konzervatívne, pacienti so stredným rizikom vyžadujú včasný invazívny postup. Dôležité je aj stanovenie hemoragického rizika (CRUSADE skóre), aby liečba NSTEMI nebola len účinná, ale aj bezpečná, pretože krvácavé komplikácie, najmä s nutnosťou inštrumentárneho výkonu alebo podania transfúzie, zvyšujú mortalitu pacientov.
Keywords: NSTEMI, ischaemic risk, haemorrhagic risk, GRACE scoring system, CRUSADE score; NSTEMI, ischemické riziko, hemoragické riziko, skórovací systém GRACE, skóre CRUSADE