Orofaciální úrazy u žáků základních škol v Plzni - Merglová, Vlasta; Bardová, K; Klímová, M; Prekopová, P (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2014)
Úvod a cíl: Úrazy představují v dětství významný zdravotní problém, který se často vyskytuje v souvislosti se sportovními aktivitami. Prvním cílem dotazníkové studie bylo zjistit výskyt úrazů v souvislosti se sportem u dětí navštěvujících základní školu a závodně sportujících a u dětí, které sportují pouze ve škole a ve svém volném čase. Druhý cíl studie se týkal výskytu orofaciálních úrazů v souvislosti se sportem u obou skupin dětí. Metodika: Údaje o sportovních úrazech a poranění orofaciální oblasti u dětí jsme získali prostřednictvím dotazníku. Dotazník se skládal z 11 otázek týkajících se věku dítěte, pohlaví, sportovních aktivit, úrazů vztahujících se ke sportu a používání sportovních chráničů zubů. Pro vyhodnocení údajů jsme použili základní deskriptivní statistické metody v programu Microsoft Office Excel. Rozdíly ve výskytu sportovních úrazů u závodně sportujících dětí a ostatních byly zjišťovány na základě Pearsonova χ2 testu (program Statistica, StavSoft, ČR). Výsledky: Celkem 241 dětí (125 dívek a 116 chlapců) vyplnilo dotazník. Celkem 137 (57 %) z nich sportuje závodně. Nejčastěji provozovaným sportem u dětí byla kopaná. Úraz při sportu prodělalo 102 dětí (42 %) a 22 (9,1 %) z nich mělo úraz orofaciální oblasti. Pouze sedm (2,9 %) dětí používá pravidelně sportovní chránič zubů. Při porovnání výskytu sportovních úrazů včetně poranění orofaciální oblasti u obou skupin dětí jsme nenalezli statisticky významný rozdíl. Závěr: V dotazníkové studii jsme zjistili, že používání sportovních chráničů zubů u dětí není rozšířeno. Úrazy včetně poranění orofaciální oblasti představují riziko nejen pro děti provozující organizovaný závodní sport, ale také pro děti sportující pouze ve škole a příležitostně ve volném čase.
Keywords: Chi-Square Distribution; Male; ochranné prostředky; Athletic Injuries; Attitude to Health; Adolescent; Mouth Protectors; Česká republika; Child; rozdělení chí kvadrát; dítě; prevalence; Facial Injuries; chránič zubů; úrazy zubů; Wounds and Injuries; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; mladiství; chrániče úst; Czech Republic; lidé; ženské pohlaví; Sports; Tooth Injuries; Humans; Prevalence; postoj ke zdraví; Protective Devices; rány a poranění; Female; Surveys and Questionnaires; poranění obličeje; sportovní úrazy; sporty