Nádory měkkých tkání očima molekulárního patologa - Krsková, Lenka; Mrhalová, Marcela; Kalinová, Markéta; Campr, Vít; Čapková, Linda; Grega, Marek; Háček, Jaromír; Hornofová, Ludmila; Chadimová, Mária; Chmelová, Renata; Nováková Kodetová, Daniela; Zámečník, Josef; et al. (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2014)
Nádory měkkých tkání jsou z histopatologického pohledu extrémně širokou paletou nádorů, jejichž klasifikace je často obtížná a vyžaduje specializaci. V posledních desetiletích výzkumu těchto nádorů se ukázalo, že část nádorů měkkých tkání je spolu s morfologickými kritérii definovaná specifickými chromozomálními změnami, zejména translokacemi. Produktem translokací jsou fúzní geny a ty ve funkčním stavu hrají významnou roli v patogenezi těchto nádorů. S výhodou lze v diferenciálně diagnostické rozvaze nádorů měkkých tkání využít detekci chromozomálních zlomů pomocí fluorescenční in situ hybridizace (FISH) a metod na principu PCR detekujících specifické fúzní transkripty. V práci uvádíme příklady některých jednotek a jejich molekulární vymezení.
Keywords: biopsie; molekulární biologie; In Situ Hybridization, Fluorescence; desmoplastický nádor z malých kulatých buněk; Sarcoma, Ewing; Biopsy; tuková tkáň; Chondrosarcoma, Mesenchymal; Adipose Tissue; Aged; Adolescent; lidé středního věku; imunohistochemie; senioři; Molecular Biology; nádory kůže; Liposarcoma; lidé; chondrosarkom mezenchymální; hemangioendoteliom; Adult; Middle Aged; dospělí; liposarkom; Ewingův sarkom; Sarcoma, Synovial; rhabdomyosarkom; Immunohistochemistry; kojenec; Female; Skin Neoplasms; Fibrosarcoma; synoviom; Male; alveolární sarkom měkkých tkání; ženské pohlaví; Neoplasm Grading; Hemangioendothelioma; sarkom; mladý dospělý; fibrosarkom; Sarcoma, Clear Cell; Humans; Desmoplastic Small Round Cell Tumor; mužské pohlaví; Young Adult; nádory měkkých tkání; sarkom z jasných buněk; stupeň nádoru; Infant; hybridizace in situ fluorescenční; Soft Tissue Neoplasms; Rhabdomyosarcoma; Sarcoma; mladiství; Sarcoma, Alveolar Soft Part