Intestinal metaplasia of the stomach and esophagus: an immunohistochemical study of 60 cases including comparison with normal and inflamed intestinal mucosa - Chlumská, Alena; Mukenšnábl, Petr; Mareček, Petr; Zámečník, Michal (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2014)
Intestinální metaplazie (IM) se v poslední době rozděluje podle imunohistochemických nálezů na dva typy: (1) smíšený gastrický a intestinální typ - nekompletní IM a (2) “čistý” intestinální typ - kompletní IM. V naší studii prezentujeme 30 případů IM žaludku a 30 případů IM jícnu hodnocených podle imunohistochemického průkazu žaludečních hlenů. V žaludku začínala metaplazie jako nekompletní IM v oblasti žlazových krčků a směrem k povrchu sliznice postupně vyzrávala do kompletního typu. V průběhu vyzrávání docházelo k postupnému úbytku exprese foveolárního žaludečního hlenu MUC5AC i hlenu pylorických žlázek MUC6. U dvou z 30 případů odpovídala IM nekompletnímu hyperproliferačnímu typu. V jednom případě byla v nekompletní IM prokázána high-grade adenomatózní dysplázie. V jícnu se IM nacházela v zánětlivě změněné sliznici typu kardie a byla obvykle nekompletní, s téměř difúzní pozitivitou MUC5AC a s ojedinělou expresí MUC6. Pohárkové buňky a nehojné cylindrické buňky produkovaly intestinální hlen MUC2. Buněčná proliferace byla v nekompletní IM difúzně zvýšená. V jednom případě se v nekompletní IM nacházela low-grade adenomatózní dysplázie. V kontrolní skupině jsme se zaměřili na výskyt žaludečních hlenů v normální a zánětlivě změněné sliznici střeva. Soubor tvořilo 50 biopsií duodenální sliznice, 50 biopsií sliznice ilea a 50 biopsií sliznice tlustého střeva. Zánětlivé změny zahrnovaly celiakii, Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu. V normální sliznici exprimovaly nehojné pohárkové buňky MUC2 i MUC5AC. Četnější MUC5AC pozitivní pohárkové a cylindrické buňky byly prokázány u chronických zánětů a ojedinělé MUC6 pozitivní buňky u celiakie a Crohnovy choroby tenkého střeva. Závěr: naše nálezy prokázaly, že nekompletní IM představuje iniciální fázi vývoje IM, která může vyzrávat do kompletní IM nebo perzistovat a ohrožovat progresí do dysplázie a adenokarcinomu. Dále jsme zjistili pozitivitu “gastric-type” mucinů v normální a zánětlivě změněné sliznici střeva. U zánětů byla exprese MUC5AC výraznější než v normální sliznici. Exprese MUC5AC v kompletní IM, ale také v normální a zánětlivě změněné sliznici tenkého a tlustého střeva ukazuje, že přítomnost tohoto hlenu není možno považovat za projev nezralosti IM. V Barrettově jícnu odpovídaly naše nálezy výsledkům předchozích studií s výjimkou pozitivity CDX2, kterou jsme pozorovali ve stejné intenzitě v obou typech IM.
Keywords: Gastritis; dospělí; Biopsy; senioři nad 80 let; střevní sliznice; Gastric Mucosa; Cell Proliferation; Humans; Antibodies; lidé středního věku; biopsie; Aged, 80 and over; Middle Aged; Barrettův syndrom; metaplazie; imunohistochemie; ileum; Duodenum; Mucins; mucin 6; mucin 5AC; gastritida; barvení a značení; mužské pohlaví; Immunohistochemistry; Helicobacter pylori; proliferace buněk; Adult; Barrett Esophagus; Mucin-6; žaludek; Stomach; Staining and Labeling; ženské pohlaví; Ileum; Metaplasia; lidé; žaludeční sliznice; protilátky; ezofágus; Intestinal Mucosa; Mucin 5AC; duodenum; muciny; Aged; senioři; Esophagus; Male; Female