Vliv rehabilitace na dynamické zatížení nohy u baletních tanečníků - Procházková, Markéta; Teplá, Lucie; Svoboda, Zdeněk; Juráková, E; Janura, Miroslav (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2014)
Baletní tanečníci představují skupinu osob provádějících výkony na úrovni vrcholových sportovců, jejichž profesionální kariéra končí ve velmi nízkém věku. Tento fakt nás vedl k provedení výzkumu, který byl zaměřen na vliv dlouhodobého tanečního tréninku na každodenní stereotypy jedince. Dále nás zajímal efekt zvolené rehabilitační intervence, jako neodmyslitelné součásti prevence poranění a poúrazové péče. Výsledky naší práce potvrdily dopad každodenní tréninkové zátěže na zatížení nohy při provedení chůze u baletních tanečníků. Také prokázaly efekt terapie, který se projevil v optimalizaci zatížení na plosce nohy.
Keywords: pata; dospělí; Physical Exertion; Statistics as Topic; Female; Metatarsus; techniky fyzikální terapie; statistika jako téma; Weight-Bearing; Adult; Gait; Footscan; ženské pohlaví; mladý dospělý; získané deformity nohy (od hlezna dolů); Foot; Foot Injuries; zatížení muskuloskeletálního systému; lidé; Physical Therapy Modalities; Heel; studie případů a kontrol; dynamická plantografie; metatarzus; noha (od hlezna dolů); biomechanika; Foot Deformities, Acquired; Male; Case-Control Studies; Young Adult; tělesná námaha; rehabilitační intervence; mužské pohlaví; poranění nohy (od hlezna dolů); chůze (způsob); Dancing; tanec; Biomechanical Phenomena; Humans